Historisk arkiv

Rekordmange kvinnelige lærlinger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Det er veldig positivt at 28 prosent av lærlingene i Forsvaret nå er kvinner, sier politisk rådgiver Ragnhild Mathisen.

Rekordmange kvinnelige lærlinger

(09.02.07) - Det er veldig positivt at 28 prosent av lærlingene i Forsvaret nå er kvinner, sier politisk rådgiver Ragnhild Mathisen. Hun åpnet konferansen for kvinnelige lærlinger på Gålå onsdag.

Ragnhild Mathisen

Forsvaret er landets største lærlingbedrift, og har over 500 lærlinger inne til tjeneste. 146 av lærlingene er jenter, og 113 av dem er nå samlet til en konferanse på Gålå. Der skal de blant annet fortelle Forsvaret om sine erfaringer så langt.
- På denne konferansen ønsker vi å høre hva jentene synes: Hvordan har de det som lærlinger i Forsvaret, og hvordan er det å være jente i Forsvaret, sier Mathisen.

Konferansen arrangeres av Vernepliktsverket fra 7.-9 februar.

Sivilt godkjent fagbrev
Blant vervede og befal i Forsvaret er det rundt syv prosent kvinner. Totalt, inkludert sivile, er kvinneandelen på 14 prosent. Lærlingordningen har altså klart høyere kvinneandel enn Forsvaret sett under ett.

- Det er veldig gledelig at så mange jenter vil ta fagbrevet hos Forsvaret, og jeg håper at mange av dem fortsetter også etter at læretida er slutt. Lærlingene tilfredsstiller de samme kravene som andre som er inne til førstegangstjeneste, og de kan søke verving, videre utdanning i Forsvaret eller stillinger ved avdelingene, sier hun.

Lærlingene har to år på videregående skole bak seg. Etter læretida får de sivilt godkjent fagbrev, samtidig som de får godkjent tjenesten som førstegangstjeneste. På enkelte linjer kan man også få befalsutdanning i læretida.

Lærlingekonferanse

Mange ulike fag
De kvinnelige lærlingene er spredt på 13 ulike fag: Anleggsgartner, anleggsmaskinreparatør, flysystemmekaniker, fotograf, IKT-drift, institusjonskokk, kokk, kontorfag, laboratoriefag, matros, reiseservice, resepsjon og vekter.

- Noen velger allerede utradisjonelt, men vi vil gjerne ha flere jenter på for eksempel transportfag og tekniske fag, sier Mathisen.

I år innføres frivillig sesjon for jenter. Dette håper Mathisen vil gi flere jenter innblikk i hvilke muligheter Forsvaret har å tilby.

- Vi jobber aktivt for å få flere jenter inn i Forsvaret, både til førstegangstjeneste og befalsutdanning. Forsvaret trenger flere jenter! fastslår hun.


Tar utfordringen
Mathisen forsikret også forsamlingen om at Forsvarsdepartementet vil ta utfordringen fra kunnskapsminister Øystein Djupedal om å få flere lærlinger i offentlig sektor.
- Vi har ingen lærlinger i departementet i dag, jobber nå med å finne egnede læreplasser. Vi oppfordrer også Forsvarets militære organisasjon til å se om det er mulig å finne flere lærlingplasser, sier hun.

Les mer
Les hele Ragnhild Mathisens tale her
Les mer om lærlingordningen i Forsvaret her: http://www.mil.no/felles/fms/utdanning/start/larlingordning/