Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Historisk arkiv

Politisk rådgiver besøkte Afghanistan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Politisk rådgiver i Forsvarsdepartementet, Ragnhild Mathisen besøkte i forrige uke de norske styrkene i Afghanistan.- Det å bidra til sikkerhet og stabilitet i Afghanistan, og til gjenoppbyggingen av landet er en prioritert oppgave for regjeringen. Derfor var det viktig for oss å reise dit å se nærmere på det arbeidet vi bidrar til, sier hun.

Politisk rådgiver i Forsvarsdepartementet, Ragnhild Mathisen besøkte i forrige uke de norske styrkene i Afghanistan.

Foto: Rune Thomas Ege, Forsvaret.
Med på besøket, foran fra venstre: Jacques Hvistendal, Tore Gjerstad, Geir Malmedal, Sarah Piersorff, Audun Lysbakken, Ragnhild Mathisen, Aksel Olsson. Bak f.v: Ole-Kristian Vefferstad, Lars Gjemble og Gisle Norheim. Alle foto: Rune Thomas Ege, Forsvaret. 

Mathisen hadde med seg flere politikere og politiske rådgivere; Audun Lysbakken og Geir Malmedal fra SV, Ole-Kristian Vefferstad og Sarah Pierstorff fra Arbeiderpartiet og Lars Gjemble fra Senterpartiet. I tillegg var Gisle Norheim og Aksel Olsson med fra Forsvarsdepartementet. Foto: Rune Thomas Ege, Forsvaret

 

- Å besøke Afghanistan er nyttig for å få en nærmere forståelse av situasjonen i landet, og også møte norske sivile og militære der. Det å bidra til sikkerhet og stabilitet i Afghanistan, og til gjenoppbyggingen av landet er en prioritert oppgave for regjeringen. Derfor var det også viktig for oss å reise dit å se nærmere på det arbeidet vi bidrar til, sier Ragnhild Mathisen.

 


På besøk hos viseguvernøren i Meymaneh
.

 

Trener Hæren
Deltakerne besøkte Kabul, Meymaneh og Mazar-e Sharif, der Norge har soldater. I Mazar-e Sharif fikk de spesielt høre om den norske støtten til å undervise og trene opp den afghanske hæren.

- Trening av den afghanske hæren er en av de aller viktigste oppgavene ISAF-styrkene kan bidra med. Målet må være at afghanerne selv på sikt kan ta vare på sin egen sikkerhet, og derfor er det å drive opplæring av hæren helt sentralt, sier Mathisen.


 

Sivil oppbygging viktig
I tillegg til å få orienteringer om arbeidet til de norske styrkene, besøkte følget en pikeskole og et fengsel i Meymaneh. Jenteskolen er én av de 82 skolene i Faryab-provinsen som norske myndigheter bistår i å bygge i år.
 
- Det var 3.000 jenter som var elever på denne skolen i Meymaneh. Under Taliban-styret fikk ikke jenter gå på skole i det hele tatt. Denne skolen er derfor ett konkret eksempel på de positive utviklingstrekk som faktisk finner sted i Afghanistan, selv om det fortsatt er store utfordringer, sier Ragnhild Mathisen.

Foto: Rune Thomas Ege, ForsvaretHelhetlig tilnærming
I Kabul hadde delegasjonen også møter med den norske ambassaden og norske frivillige organisasjoner som arbeider i Afghanistan.

Sentralt i samtalene delegasjonen hadde i Afghanistan, stod behovet for en helhetlig tilnærming og en større koordinering av den internasjonale innsatsen i landet.


Delegasjonen på vei ut av flyet i Mazar-e Sharif.

- Dette handler om at politiske, utviklingsmessige og militære virkemidler må koordineres bedre og sees i en større helhet. Uten sikkerhet blir det ingen utvikling, men uten at afghanerne får en bedre hverdag på sikt oppnås heller ikke varig sikkerhet og stabilitet. Derfor henger disse virkemidlene så nært sammen, sier Mathisen.
 

Norske bidrag
Norske soldater er i Afghanistan gjennom Nato-ledede Isaf (International Security Assistance Force). Isaf består i dag av 49 216 soldater fra 41 forskjellige nasjoner. Våren 2008 har Norge om lag 500 soldater i Afghanistan. Hoveddelen av styrken er stasjonert nord i landet, i Meymaneh og Mazar-e Sharif.

 

Til toppen