Historisk arkiv

Besøkte tidligere barnesoldater

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Norske soldater kan risikere å møte barnesoldater, og det må de være godt forberedt på, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, etter at hun traff tidligere barnesoldater i Tsjad.

- Norske soldater kan risikere å møte barnesoldater, og det må de være godt forberedt på, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, etter at hun traff tidligere barnesoldater i Tsjad.

Foto: Forsvarsdepartementet
Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen snakket med tidligere barnesoldater i N'djamena, Tsjad.

UNICEF anslår at det er rundt 7000 barnesoldater i Tsjad. Noen brukes som bevæpnede soldater, andre som hjelpere og assistenter i styrkene. Både opprørsgruppene og den nasjonale hæren antas å ha barnesoldater.

- Det er selvfølgelig helt uakseptabelt at barn brukes som soldater. Samtidig må norske soldater forberedes på at de kan komme til å møte bevæpnede barn, spesielt nå som vi har styrker i Afrika, sier Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Forsvarsministeren ser at det kan være et svært vanskelig dilemma å møte et barn med våpen, men sier at retten til selvforsvar selvfølgelig også gjelder i møte med barn.
- Jeg er ikke i tvil om at hvis norske soldater må ta i bruk makt mot barn, så er det fordi det er eneste utvei.

Ny mulighet
Under sitt besøk til Tsjad i forrige uke møtte Strøm-Erichsen representanter for UNICEF, som informerte om sitt arbeid for å hindre rekruttering av barnesoldater og å demobilisere (avvæpne) barnesoldater. En viktig del av dette arbeidet er å hjelpe dem til å bli integrert i det vanlige samfunnet igjen, for eksempel gjennom å gjenforene dem med familiene og gi dem opplæring til et sivilt yrke.

Den norske forsvarsministeren besøkte også et senter som demobiliserer og tar hånd om tidligere barnesoldater. Guttene der er mellom 11 og 18 år, og bor på senteret i rundt tre måneder.

- Det var sterkt å møte disse flotte guttene, og høre om hva de har vært gjennom. Det er viktig at de får muligheten til å starte et nytt liv, sier forsvarsministeren.

Kulturelt problem
UNICEF oppga at det er flere grunner til at barna går inn i de væpnede styrkene i Tsjad. Noen blir nærmest solgt av familiene sine. Andre går inn fordi det styrker familiens ære å ha ”krigere”. Andre familier sender barna til styrkene av politiske årsaker. I Tsjad regnes en person som voksen når han eller hun er 11-12 år, og det er dermed akseptert at de blir soldater ved denne alderen.

Foto: Forsvarsdepartementet

Foto: Forsvarsdepartementet
De tidligere barnesoldatene bor på senteret i rundt tre måneder.