Historisk arkiv

Historisk arkiv

Bygger tillit gjennom fotball

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen mener fotball kan være en fin døråpner til det afghanske lokalsamfunnet. - Som Frode Kyvåg sier: Gi noen en ball, så snakker de sammen uavhengig av nasjonalitet, språk, bakgrunn og religion.

Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvarets mediesenter
Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen synes de afghanske fotballguttene er gdoe ambassadører for landet sitt. Alle foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvarets mediesenter.

Forsvarsministeren og Forsvaret har tilrettelagt for at fotballaget Farjab United skulle få komme til Norway Cup. På laget spiller gutter fra provinsen Farjab, der de norske styrkene i Meymaneh er stasjonert.

Mandag så forsvarsministeren laget spille sin andre kamp i turneringen. Farjab United imponerte, og vant 7-0 over rogalandslaget Nerstrand IL.
- Guttene er flotte ambassadører for landet sitt, og jeg er glad for at de har fått muligheten til å komme til Norge både for å spille fotball og få fine opplevelser utenfor banen. Jeg tror også det er viktig at norske barn får møte disse afghanske guttene, og få et inntrykk av hvordan de har det i hjemlandet, sier Strøm-Erichsen.

Sikkerhet og stabilitet
Forsvarsministeren sier at Norge må jobbe på flere arenaer: De internasjonale styrkene bidrar til å skape sikkerhet og stabilitet i Afghanistan, slik at det sivile samfunnet kan gjenoppbygges.
- For å få til dette, må vi ha tillit i den afghanske befolkningen, og vi kan bygge gjensidig tillit når vi får kontakt med hverandre gjennom fotballen. Laget har fått mye positiv omtale hjemme i Farjab, sier Strøm-Erichsen.

Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvarets mediesenter
Farjab United imponerte forsvarsministeren på Ekebergsletta.


Ny ballbinge

Den norske styrken i Meymaneh har engasjert seg for å få til Norway cup-turen for guttelaget, og forsvarsministeren ønsker å rose Forsvaret for innsatsen. Lokale afghanske lag har blant annet blitt invitert inn i den norske leiren for å trene og spille kamper på den nye ballbingen ”Kristoffer Arena”, oppkalt etter Kristoffer Sørli Jørgensen. Soldaten som ble drept i Afghanistan var veldig interessert i fotball og var med på å starte nettopp Farjab United. Jeanette, søsteren til Kristoffer Sørli Jørgensen var også til stede under kampen.

- Jeg håper at denne reisen vil inspirere fotballguttene og gi dem noe å bygge videre på når de er tilbake i Farjab, sier forsvarsministeren.

Les mer om laget her: http://www.mil.no/start/article.jhtml?articleID=187689

Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvarets mediesenter
Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen så kampen sammen med Jeanette Sørli Jørgensen.