Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Historisk arkiv

Hundre år under vann

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Statssekretær Espen Barth Eide holdt åpningsinnlegget på Ubåtvåpenets jubileumsforedrag i Oslo Militære Samfund. Tidligere i uken var han med KNM Uthaug på tokt på Sørvestlandet.

Statssekretæren snakket foran en fullsatt sal om fremtidig ubåtkapasitet i et sikkerhetspolitisk perspektiv. H.M. Kong Harald var også blant tilhørerne. Jubileumsforedraget er en del markeringen av Ubåtvåpenets 100 års jubileum.

Statssekretær Espen Barth Eide, fartøyssjef kapteinløytnant Espen Johnsen og sjef for ubåtvåpenet kommandør Alf Erik Bøe
Statssekretær Espen Barth Eide, fartøyssjef kapteinløytnant Espen Johnsen og sjef for ubåtvåpenet kommandør Alf Erik Bøe 

- U-båtvåpenet er Norges viktigste strategiske våpensystem. Ubåtressursen har vist seg å ha en uovertruffen evne til å påvirke det strategiske bildet, spesielt for en liten stat. Dette er en kapasitet vi har hatt stor glede av de siste hundre årene, og en kapasitet vi ønsker å videreføre. Derfor begynner arbeidet med fremtidig ubåtkapasitet etter 2020 allerede nå, sa Barth Eide.  - Tidligere denne uken fikk vi kampflysaken i mål i Stortinget med stort flertall, nå kommer ubåtfokuset. Denne Regjeringen leverer på anskaffelser, sa statssekretæren.

Barth Eide understreket også at Ubåtvåpenet har beholdt sin relevans gjennom skiftende sikkerhetspolitiske rammebetingelser. Det sikkerhetspolitiske landskap vi ser for oss i årene som kommer, der vi ser at geopolitikken kommer tilbake og der vi særlig fokuserer på Nordområdene, gjør ubåtkapasiteten særlig viktig for et land som Norge med ansvar for store havområder. 

- Ubåter spiller en viktig rolle i hele konfliktspekteret, fra fredsoperasjoner til krig, sa Barth Eide. - En eventuell motstander vil i stor grad måtte ta hensyn til vår ubåtkapasitet i sin strategiske vurdering av Norges militære potensial.

Tidligere denne uken var statssekretæren med KNM Uthaug på tokt for å få et bedre innblikk i ubåtens roller og oppgaver.

- Det var svært interessant og lærerikt å tilbringe en dag med det svært dyktige mannskapet på KNM uthaug på tokt på deres vei mot Oslo og ubåtfeiring. Toktet ga meg en langt bedre innsikt i hvilket komplisert system en undervannsbåt utgjør, og ikke minst den militære slagkraft som ligger i ubåtvåpenet, uttrykt i deres slagord "on scene, but unseen".

Til toppen