Historisk arkiv

I Afghanistan for tiende gang

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen er på sin tiende reise til Afghanistan for å besøke norske styrker i landet.

– Selv om jeg har vært i Afghanistan ti ganger, imponerer innsatsen til soldatene meg hver gang. De gjør en svært viktig jobb for Norge og for Afghanistan, sier forsvarsministeren. –  Det er fremdeles en svært alvorlig situasjon for sivilbefolkningen i Afghanistan, og forbedringer i sikkerhetssituasjonen går ikke alltid så raskt som vi kunne ønske. Men det er gledelig å se de fremskritt som faktisk gjøres, og å møte afghanere som opplever at de har fått en bedre hverdag.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i Afghanistan september 2009

Forsvarsministeren har besøkt de norske styrkene i Meymaneh og Mazar-e-Sharif, og blant annet hatt allmøter med personell på begge stedene. – Det er viktig for meg å få høre om soldatenes hverdag og deres erfaringer. Det er et stort ansvar å sende norske soldater i internasjonale operasjoner, og jeg er opptatt av å ha et best mulig bilde av det oppdraget de står i, sier Strøm-Erichsen.

Strøm-Erichsen la også ned en krans på minnelunden i Mazar-e-Sharif for soldatene som har mistet livet i Afghanistan.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i Afghanistan september 2009

I Meymaneh besøkte forsvarsministeren kvinnefengselet i byen, hvor det for tiden er 18 kvinner og 6 barn. – De sterke og tragiske historiene mange av disse kvinnene forteller, vitner om at det er en lang vei å gå når det gjelder kvinners rettigheter i Afghanistan, sier forsvarsministeren. Hun møtte blant annet en ung kvinne, Maria, som sitter fengslet sammen med sønnen på 14 måneder. Maria forteller at hun ble voldtatt av sin manns bror, som er far til barnet hennes. Familien anklagde henne for utroskap som hun så ble dømt for.

Statsråden besøkte også OMLT-leiren Camp Griffin. OMLTen består av om lag 40 norske soldater som lærer opp den afghanske hæren ANA (Afghan National Army) for å sette styrkene i stand til å ivareta sikkerheten i sitt eget land.

Forsvarsministeren hadde møter med guvernørene i begge områdene for å høre deres vurdering av utviklingen i området. Statsråden diskutere situasjonen etter valget med både guvernøren i Mazar, Mohammed Atta, og guvernøren i Faryab, Abdul Haq Shafaq. Begge gav uttrykk for at de setter stor pris på innsatsen til det norske personellet i området.

Norge kanaliserer det meste av sin bistand gjennom afghanske kanaler, men en andel går direkte til prosjekter i provinsen Faryab, hvor Norge har de fleste av sine stryker. Det er et tett samarbeid mellom ambassaden og guvernøren i Faryab om disse prosjektene.