Historisk arkiv

Setter stor pris på norsk bidrag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen fikk positive signaler da hun møtte utenriksministeren og forsvarsministeren i Tsjad denne uka. Begge parter håper en ny avtale om logistikk er på plass snart.

Under sin reise i Tsjad denne uka møtte Anne-Grete Strøm-Erichsen utenriksministeren i Tsjad, Moussa Faki Mahamat og forsvarsminister Kamougue Wadal Abdelkader. De forsikret om at Tsjad setter stor pris på de norske bidragene til FN-operasjonen i landet, MINURCAT. Norge stiller med et feltsykehus på om lag 150 personer, inkludert et kirurgisk team fra Serbia, og et brønnborelag på 19 personer.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og Tsjads utenriksminister Moussa Faki Mahamat
Utenriksminister Moussa Faki Mahamat sa at Tsjad er takknemlig for det norske bidraget til landet.
Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og Tsjads forsvarsminister Kamougue Wadal Abdelkader
Forsvarsminister Kamougue Wadal Abdelkader sier at Tsjad forhandler med FN om en ny avtale som skal løse problemene med logistikk.


Utfordrende logistikk

Den norske styrken har hatt problemer med å få innklarering av forsyninger og materiell til landet, og klareringene har tatt lang tid. Anne-Grete Strøm-Erichsen tok opp situasjonen med statsrådene fra Tsjad. De viste til at det pågår forhandlinger med FN, og at en ny avtale som vil kunne løse disse problemene trolig vil foreligge meget snart.

- Jeg håper at denne avtalen nå kommer på plass, slik at de norske styrkene kan få utstyret og materiellet sitt så raskt som mulig, sier Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Vaskebrett-veier
Logistikken har vært en av de største utfordringene for de norske styrkene i Tsjad. De har bygget opp feltsykehuset og den norske delen av leiren i Abeche fra grunnen. Transporten til stedet er krevende – landet ligger langt fra nærmeste havn, og flyplassen i Abeche er ikke godkjent for internasjonale flyvninger. Materiellet må derfor flys til hovedstaden N´djamena, og fraktes derfra med bil – en reise som tar mellom tre og atten dager på veier som i liten grad er asfaltert.

- Størstedelen av strekningen minner veien mest om vaskebrett, og det er stor fare for at utstyret rett og slett skal bli ristet i stykker. Det skjedde oss noen ganger helt i starten. Derfor må vi ta det rolig, sier kontingentsjef Jens Syvertsen.