Historisk arkiv

Skaffer vann til FN-styrken i Tsjad

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Et norsk brønnborelag skal finne vann og lage brønner ved leirene til FN-styrken i Tsjad. – Et viktig arbeid som gir et varig bidrag til landet, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Et norsk brønnborelag skal finne vann og lage brønner ved leirene til FN-styrken i Tsjad. – Et viktig arbeid som gir et varig bidrag til landet, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Foto: Forsvarsdepartementet

Nestkommanderende for brønnborelaget, Bjørn Tore Skredlund forklarer forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen hvordan laget skal lete etter vann.

Det norske brønnborelaget – Well drilling unit – består av 19 personer, blant annet ingeniører og teknikere. Fire er sivile hydrogeologer som tidligere har jobbet innenfor bistandssektoren i Afrika. Laget er nettopp ankommet den norske leiren i Abéché, og når alt utstyret er på plass begynner arbeidet med å bore brønner for FN-styrken MINURCAT.

- Dette er et viktig arbeid: Vann er som gull her. Hydrogeologen sier at det er nok vann i Tsjad, det gjelder bare å finne det og få det opp. Det er bra at Norge kan stille med en kapasitet som er så etterspurt av FN, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Krevende oppdrag
Det er første gang Hæren får et oppdrag av denne typen. Brønnborelaget har et krevende arbeid foran seg: De skal kartlegge områder og bore brønner ved leire langs grensen mellom Tsjad og Sudan. Avdelingen må forflytte seg over store områder, etter veier som ligner vaskebrett.

Brønnborerne har en rekke hensyn å ta.
- Det er viktig at dette gjøres på riktig måte, slik at de nye brønnene ikke går ut over vannforsyningen lokalt. Derfor gjør hydrogeologene et grundig kartleggingsarbeid før det bores, sier Strøm-Erichsen.

Deler viktig informasjon
Informasjonen som samles inn gjennom denne kartleggingen vil bli delt med FN og myndighetene i Tsjad.
- Vannbehovet i Tsjad er meget stort. Vi har god kapasitet til å bore brønner og skaffe vann. Men enda viktigere er kanskje jobben vi gjør med å gi gode anbefalinger for bærekraftig utvinning og kartlegging av vannforekomster, sier kaptein Alejandro Osorio, sjef for brønnborelaget.

Brønnborelaget skal være i Tsjad frem til mai 2010.
- Vi kan legge igjen mye som er positivt for landet, og gleder oss til å komme i gang, sier kapteinen.

Foto: Forsvarsdepartementet