Historisk arkiv

Beslutning om fire treningsfly

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Stortinget vedtok med bred støtte i går kjøp av fire treningsfly. Nå fortsetter arbeidet med å gi Stortinget et godt og kvalitetssikret beslutningsgrunnlag for behandlingen av hovedleveransen i 2012.

- Jeg er glad for at Stortinget vedtok å støtte anskaffelsen av fire F35 treningsfly, sier Faremo.
- Nå planlegger vi hvordan et samlet forsvar skal ta imot den nye anskaffelsen. Alle forsvarsgrenene trenger hverandre; kampfly er en svært viktig del av Forsvaret.

Norge trenger en konfliktforebyggende terskel. Uten et kampflyvåpen ville vi svekket denne evnen. Vi skal legge frem et grundig og omfattende beslutningsgrunnlag før Stortinget skal ta stilling til hovedleveransen neste år, sier hun.

- I tråd med vanlig praksis for store statlige investeringer vil også totalanskaffelsen bli gjennomgått av ekstern kvalitetssikrer før saken legges fram for Stortinget neste vår.  SVs vedtak ”om en forhåndsgjennomgang av flykjøpet av Riksrevisjonen eller andre” er derfor som Arbeiderpartiets fraksjonsleder i Stortinget Svein Roald Hansen uttrykte det ”å slå inn åpne dører”.

Komiteens engasjement i denne saken er verdifullt. Både den åpne høringen og alle spørsmålene som har kommet, har bidratt til å gi et bedre og mer detaljert beslutningsgrunnlag.  Fokus på kostnader i en investeringssak med dette omfanget er en selvfølge, sier Faremo.

- Stortinget fikk seg forelagt levetidskostanden for 56 fly i forkant av beslutningen for to år siden. Tallet som ble lagt frem var avhengig av for eksempel basevalg og valg av vedlikeholdskonsept. Den oppdaterte vedlikeholdskalkylen vil selvsagt bli gjenstand for en ekstern kvalitetssikring og vil inngå i det beslutningsgrunnlaget som Stortinget vil få seg forelagt før behandlingen av hovedleveransen i 2012, sier Faremo.

Svein Roald Hansen understreket i Stortinget i går at det i denne saken finnes spørsmål som det i dag er umulig å gi svar på. Som for eksempel levetidskostander som er avhengig av basevalg og vedlikeholdskonsept. Men at det handler om å ta politisk ansvar:

- Vi må ta en beslutning i avveiningen mellom å akseptere en viss usikkerhet eller å akseptere en svekket beredskap, sa han og viste til vekslingsfeltet mellom F16 og F35. - Så langt står beregningene seg godt.