Historisk arkiv

Finnmark - tydelige resultater av regjeringens nordområdesatsing

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Mandag og tirsdag denne uken besøkte forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen Finnmark. Besøket inkluderte Banak flystasjon, Garnisonen i Porsanger (GP) og grensevakten i Sør-Varanger (GSV). – Finnmark er viktig for Forsvaret, sier forsvarsministeren.

-I Finnmark fylke er det spesielt videreutviklingen av grensestasjonene som setter sitt preg på Forsvarets tilstedeværelse, sier Strøm-Erichsen. -Men samtidig er Luftforsvarets tilstedeværelse på Banak viktig. Dessuten  er bruk av de gode trenings- og øvingsmuligheter i Halkavarre skytefelt en viktig forutsetning for en god og effektiv utdanning av Forsvarets personell, sier Strøm-Erichsen.

Forsvaret i Finnmark

Totalt i Finnmark har Forsvaret cirka 300 sivile og militære årsverk, i tillegg til vel 550 vernepliktige soldater og 8 lærlinger, hovedsakelig tilknyttet virksomheten ved Garnisonen i Sør-Varanger og ved Porsangmoen. Samlet verdiskaping av Forsvarets tilstedeværelse og aktivitet i Finnmark fylke er for 2012 estimert til om lag 568 mill. kroner. 

I perioden 2009-2013 er det godkjent byggeprosjekter med total kostnadsramme på oppunder 700 mill. kroner i Finnmark. 

På Banak er det gjennomført et prosjekt for utbedring av flyplassdekker og fornyelse av ventilasjonsanlegg i Hangar til 330 skvadronen. På Halkavarre/Porsangmoen er det godkjent et prosjekt for å sikre rammebetingelser for Forsvarets aktivitet i skytefeltet. Total kostnadsramme for prosjektene er om lag 40 mill. kroner.

-Fortsatt synlig tilstedeværelse i Porsanger

Heimevernets virksomhet i Finnmark er samlet til Porsangmoen og HV viderefører sin utdanningsvirksomhet gjennom en egen utdanningsenhet for HV-befal. 

Hovedsetet for alliert trening er lagt til Porsangmoen med en betydelig infrastruktur. Halkavarre skyte- og øvingsfelt ble etablert i 1945 og er per i dag det største skyte- og øvingsfeltet i Norge. Feltet er regnet for å være et av Europas beste øvingsområder. Dette gir mye operativ aktivitet i kommunen, med utenlandske styrker som trener og øver med de positive ringvirkninger dette medfører. 

Banak flystasjon er videreført som base for redningshelikopter, og som oppsetningsbase for jagerfly. 

-For regjeringen har det vært viktig å sikre et fortsatt militært nærvær i Porsanger kommune. Selv om Forsvarets virksomhet er redusert de siste årene, er det opprettholdt et tydelig militært fotfeste i kommunen. I sum viderefører Forsvaret en tydelig virksomhet i Porsanger, med spesiell fokus på bruk av de gode trenings- og øvingsmulighetene som er i området, sier Strøm-Erichsen.

Grensevakten videreutvikles

Garnisonen i Sør-Varanger (GSV) er Hærens tyngdepunkt i Finnmark.  Hovedoppgaven til Norges grensevakt mot Russland er å overvåke den 196 kilometer lange grensen mot Russland. -GSV videreutvikles for å kunne ivareta overvåkningen av den norsk-russiske grensen på en enda mer effektiv måte. Dette er viktig for å opprettholde en troverdig evne til suverenitetshevdelse langs vår felles grense med Russland, sier forsvarsministeren. - Soldatene utfører en veldig viktig nasjonal oppgave, sa forsvarsministern, som fikk følge en patrulje på Pasvikelva og besøke soldater på vakt i tårnet på Bjørnsundhøyden. -Jeg er imponert over soldatenes kunnskap og profesjonalisme, og ikke minst over hvor god kontroll de har og hvor godt de løser oppdraget sitt, sier Strøm-Erichsen.

Nye stasjoner

Stortinget har godkjent bygging av nye grensestasjoner til grensevakten. Statsråden fikk omvisning i stasjonen sør i Svanvik, som skal stå klar 17. desember 2013. For stasjonen i nord på Storskog pågår detaljprosjektering. -Utfasing av de seks eksisterende stasjoner, samt materiellinvesteringer er en viktig faktor i vår planlagte satsing på og videreutvikling av grensevakten, sier forsvarsministeren.

Det er også gjennomført et prosjekt for etablering av kjøretraseer på GSV. På Høybuktmoen er det i tillegg igangsatt prosjekter for ny mannskapsforlegning og oppgradering av baneanlegg. Prosjekt for kjøkken- og messebygg og infrastruktur er nylig ferdigstilt. I Kirkenes er det ferdigstilt et prosjekt for etablering av boliger. 

-Det har vært fantastisk å se de endringer som er skjedd siden jeg besøkte grensevakten for førse gang. Finnmark har vært viktig for denne regjeringen, og Forsvarets tilstedeværelse her likeså. Dette er tydelige resultater av regjeringens nordområdesatsing, avslutter forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Forsvarsministeren møtte grensejegere på vei fra Pasvikelva til Bjørnsundhøyden.
Forsvarsministeren møtte grensejegere på vei fra Pasvikelva til Bjørnsundhøyden (foto: Ann Kristin Salbuvik, FD).