Historisk arkiv

Kystvakten igjen blant budsjettvinnerne

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Kystvaktens budsjett foreslås økt med 18 millioner kroner. Dette kommer i tillegg til styrkingen på 15 millioner kroner som regjeringen fikk gjennomført i 2006-budsjettet.

Pressemelding

Nr.: 48/2006
Dato: 06.10.06

Kystvakten igjen blant budsjettvinnerne

Kystvaktens budsjett foreslås økt med 18 millioner kroner. Dette kommer i tillegg til styrkingen på 15 millioner kroner som regjeringen fikk gjennomført i 2006-budsjettet. Det foreslås i tillegg å bevilge 20 millioner kroner til å bygge om motorene på Kystvaktens tre fartøyer i Nordkapp-klassen for å redusere utslippene av nitrogenoksider med 30 prosent. Ombyggingen vil også redusere drivstofforbruket og utslippet av CO2.

- Ett av regjeringens hovedmål er å styrke beredskapen langs kysten og Forsvarets evne til miljøovervåkning og maritimt redningsarbeid, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Norsk myndighetsutøvelse knyttet til ressursforvaltning har møtt betydelige utfordringer i fiskevernsonen ved Svalbard. Ressursforvaltningen i våre nærområder er også under press, noe som er synliggjort gjennom et dokumentert overfiske og såkalt ulovlig, uregistrert og urapportert fiske. Regjeringen legger særlig vekt på å opprettholde evnen til tilstrekkelig og forutsigbar reaksjon på overtredelser i norske jurisdiksjonsområder.

Forsvarets overvåkning utgjør et viktig bidrag i denne sammenheng. Kystvakten er myndighetenes viktigste kontroll- og håndhevelsesmyndighet i havområder under norsk jurisdiksjon. Tilstedeværelse og kontrollvirksomhet til havs vil bli prioritert også i 2007. Dette gjenspeiles i budsjettet som nå legges frem.

- Forsvarets overvåkning og Kystvaktens kontinuerlige tilstedeværelse bidrar til et bedre beslutningsgrunnlag slik at ressurser kan settes inn på riktig sted til rett tid. Samtidig støtter dette en generell beredskap langs kysten både i forhold til sikkerhet og miljø. Dette er også viktig for å løse Forsvarets oppgaver knyttet til håndhevelse av norsk suverenitet og utøvelse av myndighet, sier forsvarsministeren.

I løpet av 2007 innfaser Kystvakten nye fartøy til erstatning for eldre fartøysmateriell. Dette vil gi økt kvalitet og bedret kapasitet på Kystvakten.

Se også Fiskeri- og Kystdepartementets pressemelding ”Økt innsats mot ulovlig, uregulert og urapportert fiske” ( http://odin.dep.no/fkd/norsk/aktuelt/pressesenter/pressem/047041-070144/dok-bn.html).