Historisk arkiv

Fortsatt satsing på Hæren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Regjeringen fortsetter satsingen på Hæren, og foreslår at bevilgningen til Hæren reelt styrkes med 3,9 prosent, eller 146 millioner kroner, sammenlignet med 2007. Den reelle budsjettøkningen for 2007 og 2008 blir dermed samlet på 455 millioner kroner.

Over to år vil Hæren ha økt antall årsverk med over 40 prosent. I 2008 skal dette nivået på årsverk som et minimum videreføres. Den foreslåtte økningen i Hærens budsjett skal bidra til å styrke evnen til operativ aktivitet og utdanning til deltakelse i flernasjonale freds- og stabiliseringsoperasjoner i FN- og NATO-regi. I denne sammenheng vil prioritet bli gitt til det å styrke personellutholdelsen, bedre materiellsituasjonen og styrke kompetanse- og sikkerhetsarbeidet på en helhetlig måte.

Erfaringsnivået og kompetansen på lavere nivå i organisasjonen vil også ivaretas gjennom ytterligere styrking av avdelingsbefalsordningen. Forsvarets spesialkommando/Hærens jegerkommando (FSK/HJK) videreføres på samme høye nivå som i 2007 og vil være i stand til å stille styrker til nasjonal og internasjonal innsats, samt støtte til sivile myndigheter. Grensevakt og vakthold av kongehus opprettholdes på samme nivå som i 2007.

I tillegg til nasjonale oppgaver skal Hæren i 2008 ha kapasitet til å støtte internasjonale operasjoner med to større bidrag samtidig, fordelt på to geografiske områder.