Historisk arkiv

Økt aktivitet for Heimevernet i 2010

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Regjeringen legger opp til at Heimevernet (HV) i 2010 bygger videre på kvalitetsreformen med vekt på godt trente og utstyrte styrker. Øvingsaktiviteten for innsatsstyrken prioriteres samtidig som det legges opp til økning av andre HV-styrker. Deler av forsterknings- og oppfølgingsstyrkene skal trenes i henhold til en opptrapping i tråd med langtidsplanen for Forsvaret.

- Kvalitetsreformen har gitt Heimevernet et etterlengtet løft, og HV er nå en relevant, operativ kapasitet i det nye sikkerhetsbildet. Treningen av Heimevernet vil neste år bli trappet opp. Kvalitetsreformen gir et heimevern som kan reagere raskt, med godt trente og utrustede styrker, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Budsjettforslaget for 2010 innebærer at om lag 90 prosent av innsatsstyrken trenes, fordelt på 15 dager for soldater og 20 dager for befal. Samtidig skal om lag 20 prosent av forsterknings- og oppfølgingsstyrkene trene, fordelt på fire dager for soldater og seks dager for befal.

Regjeringen legger med dette til rette for å bruke inntil 34 millioner kroner til trening av forsterknings- og oppfølgingsstyrkene. Det legges opp til å øke treningsandelen utover i perioden, slik at langtidsplanens ambisjon om 50 prosent årlig trening av forsterknings- og oppfølgingsstyrkene nås som planlagt i løpet av 2012.

HV vil fortsatt være mobiliseringsbasert og organisert i 11 distrikter med innsats-, forsterknings- og oppfølgingsstyrker på totalt 45 000 personell. Disse er fordelt på inntil 5 000 i innsatsstyrken,
ca. 25 000 i forsterkningsstyrken og ca. 15 000 i oppfølgingsstyrken, alle med tilstedeværelse i alle landsdeler.

Gjennom kvalitetsreformen har HV i dag relevante kapasiteter som også er etterspurt i operasjoner i utlandet. Rekruttering av frivillige HV-soldater til enheter som kan løse oppdrag i utlandet, innenfor det oppgavespekteret HV er forutsatt å kunne løse nasjonalt, vil bidra til å redusere slitasjen på personell i de øvrige forsvarsgrenene, og gi HV verdifull kompetanse.

HV prioriterer de militære kapasitetene, men vil også gjennomføre noe trening rettet mot fylker og sivile beredskapsetater. Dette vil være med på å sikre tilstedeværelse over hele landet.