Historisk arkiv

En slagkraftig marine

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Regjeringen fortsetter satsningen på Bergen som forsvarsby. I løpet av 2011 vil alle fartøyene i Fridtjof Nansen-klassen og Skjold-klassen være på plass, og dermed vil Norge få en av Europas mest moderne mariner.

Ved årsskiftet 2010/2011 blir det siste fartøyet av Fridtjof Nansen-klassen overlevert til Sjøforsvaret, og etter planen skal de resterende Skjold-klasse fartøyer leveres i løpet av 2011. Samtlige Fridtjof Nansen- og Skjold-klasse fartøyer vil bli satt i drift eller være under innfasing i 2011. I tillegg fortsetter oppgraderingen av minerydderfartøyer og Ula-klasse undervannsbåter.
- Dette vil gi et svært moderne og styrket sjøforsvar. Det vil bli høy aktivitet ved Sjøforsvarets hovedbase i Bergen og økt tilstedeværelse i nordområdene og langs kysten for øvrig, sier forsvarsminister Grete Faremo.

Styrking av budsjettet
Regjeringen foreslår en bevilgning til Sjøforsvaret på 3 282,5 millioner kroner. Budsjettet i 2011 styrkes gjennom reell bevilgningsøkning og intern ressursfrigjøring, og den samlede faktiske styrkingen er på 80,7 millioner kroner sammenlignet med 2010. Dette gjør det mulig å øke Marinens samlede aktivitet. Styrkingen er rettet inn mot Marinens nye struktur med betydelig aktivitet for de nye fartøyklassene og evne til tilstedeværelse i nord. Det økte antallet overflatefartøyer styrker Marinens operative kapasitet, men prioritering av den nye strukturen vil gjøre det krevende å opprettholde samme aktivitetsnivå som i år for de øvrige fartøyklassene i Marinen i 2011.

Regjeringen har bestemt at Haakonsvern er det beste alternativet for lokalisering av seks NH-90-helikoptre i Sør-Norge. Helikopteravdelingen vil ha en total bemanning på rundt 60 personer, og skal etter planen være operativ i løpet av 2014. De åtte øvrige helikoptrene og ledelsen skal ha base på Bardufoss i Troms.

Byggeprosjekter
Det er satt av ca. 150 millioner kroner til ulike byggeprosjekter på Haakonsvern i 2011. Denne summen dekker blant annet kaier, militært treningsanlegg, infrastruktur og fjernvarme. I Vågedalen i Laksevåg er det satt i gang et prosjekt for å utbedre ubåtverkstedet, og dette prosjektet vil bli videreført i 2011. Det er også satt i gang et ENØK-tiltak i ubåtverkstedet. Murene på Bergenhus festning skal restaureres som et ledd i utbedring og vedlikehold av nasjonale festningsverk.

Bømoen skytefelt skal legges ned. Feltets øvre del ble ryddet i 2010. Feltets nedre del skal ryddes i 2011.

Flytting
Regjeringen foreslår også at det tidligere stortingsvedtaket om å flytte Sjøforsvarets rekruttutdanning til Bergen blir omgjort. Sjøforsvarets rekruttutdanning foreslås videreført ved KNM Harald Haarfagre på Madla ved Stavanger.