Historisk arkiv

Fortsetter satsingen i nord

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Nye fartøyer og nytt materiell gir økt kapasitet og aktivitet i Forsvaret i 2011, spesielt i nord. – Dette er en del av regjeringens satsning på nordområdene, sier forsvarsminister Grete Faremo.

Militær tilstedeværelse i nord er en del av regjeringens nordområdesatsing. Suverenitetshevdelse, myndighetsutøvelse og overvåking skal fortsatt være blant Forsvarets høyest prioriterte oppgaver.

Forsvarsminister Grete Faremo presenterte forsvarsbudsjettet i Bardufoss. - Foto: Malin Waaler, Hæren
Forsvarsminister Grete Faremo presenterte budsjettet i Bardufoss. - Foto: Malin Waaler, Hæren

- I løpet av neste år vil alle de nye fartøyene av Fridtjof Nansen-klassen og Skjold-klassen være på plass. Vi får også et nytt kystvaktfartøy. Vi bygger opp Hæren i Troms, og Heimevernet skal øve mer. Den økte kapasiteten og aktiviteten kommer hovedsakelig i nord, og det en bevisst satsing fra regjeringen på nordområdene, sier forsvarsminister Grete Faremo.

Den historiske avtalen om delelinjen mellom Norges og Russlands havområder vil være et betydningsfullt bidrag til målet om stabilitet og bærekraftig utvikling i nord.

Øvelser og annen militær tilstedeværelse skal være med på å understøtte satsingen i nordområdene. Den største øvelsen er vinterøvelsen Cold Challenge 2011. Den gjennomføres i Nord-Norge, og både nasjonale, allierte og partnerlands avdelinger deltar.

Utdrag av budsjettfakta for de tre nordligste fylkene:

Nordland
Kystvakten får en samlet, operativ ledelse på Sortland. Dette vil gi en enhetlig og effektiv ledelsesstruktur med et sterkt faglig miljø, og bidra til regjeringens satsing i nordområdene.

Byggeprosjektet for en flerbrukshall på Ramsund videreføres i 2011. I Ramsund har forurensning på land lekket ut i sjøen. Kildene er dels fjernet og dels sikret mot videre utlekking. Regjeringen foreslår å sette av 13 millioner kroner til opprydding av sjøbunnen.

Ved Bodø hovedflystasjon vil virksomheten knyttet til F-16 kampfly og luftvern videreføres. Det er i 2011 satt av ca. 140 millioner kroner til planlagte og pågående byggeprosjekter i Bodø-området. Byggeprosjektet for kommandoplass for Forsvarets operative hovedkvarter videreføres i 2011, og planlegges ferdigstilt ved årsskiftet 2011/2012.

Aktiviteten ved Andøya flystasjon videreføres i 2011. Til eiendom, bygg og anlegg ved Andøya er det i 2011 satt av om lag 50 millioner kroner i tilknytning til ulike planlagte og pågående prosjekter. Det godkjente prosjektet for mannskapsforlegning og messe videreføres i 2011.

Troms
Indre Troms er Hærens tyngdepunkt i Nord-Norge, og er en viktig del av regjeringens nordområdesatsing. Hovedtrekkene i Hærens organisasjon videreføres i 2011. Det legges til rette for at Hæren kan øke antallet årsverk ved brigaden i Nord-Norge i 2011. Oppbyggingen vil etter planen fortsette etter 2011.

For 2011 er det bevilget betydelige midler til operasjonsspesifikk trening før operasjoner i utlandet for å ivareta sikkerheten til soldatene.

Det gjennomføres også store investeringer i eiendom, bygg og anlegg for å understøtte regjeringens styrking av Hærens virksomhet i Troms. Arbeidet med å etablere korridor mellom skytefeltene Mauken og Blåtind i Indre Troms videreføres i 2011. Det er satt av ca. 90 millioner kroner til formålet i 2011.

På Setermoen er det i 2011 satt av ca. 180 millioner kroner til nytt ledelsesbygg, nye befalsforlegninger, nye mannskapsforlegninger og utvidelse av verkstedkapasiteten. I tillegg gjennomføres det prosjekter i Setermoen skyte- og øvingsfelt som har en planlagt utbetaling i 2011 på 75 millioner kroner.

Til eiendom, bygg og anlegg på Skjold er det i 2011 satt av midler til å videreføre flerbrukshall fase 2. I tillegg er det avsatt ca. 130 millioner kroner til fornyelse av boliger, befalsforlegninger, mannskapsforlegning, messe og velferdsfasiliteter i garnisonen.

Bardufoss vil være hovedbase for Forsvarets helikopterstruktur, og vil operere åtte NH-90 maritime helikoptre med total bemanning på ca. 340 personer inkludert Forsvarets Bell helikoptre allerede knyttet til Bardufoss.

I 2011 er det satt av ca. 130 millioner kroner til boliger, befalsforlegninger og administrasjonsbygg for Hærens, Luftforsvarets og Forsvarets logistikkorganisasjons personell i Bardufoss-området. I tillegg gjennomføres det tilretteleggingstiltak for mottak av NH-90 maritime helikoptre ved Bardufoss flystasjon.

Finnmark
Tilskuddet til Porsanger kommune på 1,5 millioner kroner videreføres. Tilskuddet forvaltes av Kommunal- og regionaldepartementet, og skal bidra til omstillingsprosjekter i kommuner hvor Forsvaret har trappet ned eller lagt ned virksomheten.

I Finnmark er det planlagt å bruke totalt 100 millioner kroner på planlagte og igangsatte prosjekter innen eiendom, bygg og anlegg, som bl.a. omfatter kjøkken og messe, forlegning og boliger. Rundt 60 millioner av disse går til å utbedre infrastrukturen i leiren på Høybuktmoen. Fremdriften for de planlagte prosjektene knyttet til ny grensestasjon blir avklart på et senere tidspunkt.