Historisk arkiv

Øker aktiviteten i forsvarsgrenene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

– Budsjettene til forsvarsgrenene og Heimevernet styrkes med i alt 160 millioner kroner. Forslaget er et uttrykk for regjeringens klare ambisjon om å nå målsettingene i langtidsplanen for årene 2009–2012, sier forsvarsminister Grete Faremo.

Regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett 2011 vil sikre betydelig økt aktivitet i forsvarsgrenene og i Heimevernet. Økningen følger opp den vedtatte langtidsplanen for Forsvaret for perioden 2009–2012. Den ekstra satsingen er muliggjort gjennom en betydelig kostnadseffektivisering og god virksomhetsstyring i Forsvaret, kombinert med bevilgningsøkning.

For å øke aktivitetsnivået i Hæren foreslår regjeringen at det bevilges 50 millioner kroner ekstra til Brigade Nords avdelinger. Dette vil sikre et løft i øvingsnivået til brigaden, og bringe dette opp fra 21 øvingsdøgn i 2010 til minimum 25 døgn i 2011. Langtidsplanens mål om 26 øvingsdøgn senest i 2012 ligger fast.

For Sjøforsvaret foreslår regjeringen å bevilge 40 millioner kroner ekstra til økt seiling, anskaffelse av reservedeler og ammunisjon, samt styrket vedlikehold av fartøyene i 2011. Budsjettøkningen vil blant annet sikre en økning på 10-15 seilingsdøgn for både mineryddere, undervannsbåter og logistikkfartøy.

For å ivareta den planlagte innfasingen av nye fly og helikoptre, og samtidig sikre utviklingen av Luftforsvaret i tråd med langtidsplanen, foreslår regjeringen å bevilge 30 millioner kroner ekstra til Luftforsvaret. Bevilgningen vil nyttes til økning av årsverk (20 millioner kroner) og drift på prioriterte materiellsystemer (10 millioner kroner).

Regjeringen foreslår å bevilge 40 millioner kroner ekstra til Heimevernet. Dette vil sikre at øving av Heimevernets forsterknings- og oppfølgingsstyrker øker fra 38 prosent til 45 prosent i 2011. I tillegg gir dette rom for å øke anskaffelsen av personlig bekledning og utrustning til soldatene i Heimevernets styrkestruktur.