Historisk arkiv

Styrkingen av Sjøforsvaret fortsetter – høy aktivitet ved hovedbasen i Bergen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

I 2012 leveres de siste av totalt seks Skjold-klasse fartøyer. - Med alle fartøyklassene på plass vil Haakonsvern orlogsstasjon være hovedbase for en av Europas mest moderne mariner, sier forsvarsminister Grete Faremo.

Overleveringen av de to siste Skjold-klasse fartøyene vil være en milepæl i moderniseringen av Sjøforsvaret. Til neste år vil både de siste Fridtjof Nansen-klasse og Skjold-klasse fartøyer være faset inn, og oppgraderingen av minerydderfartøyer og Ula-klassen undervannsbåter fortsetter. I kombinasjon med Sjøforsvarets fokus på rekruttering, kompetanse og omskolering i 2012 vil dette legge til rette for økt operativ kapasitet.

- Sjøforsvarets gjør en svært viktig jobb. At det også i år tilføres økte bevilgninger betyr høy aktivitet ved Sjøforsvarets hovedbase i Bergen, styrket operativ slagkraft og økt tilstedeværelse i nord, sier Faremo.

Styrking av budsjettet
Regjeringens foreslår en bevilgning til Sjøforsvaret på 3 416 millioner kroner, og styrker budsjettet i 2012 med 105 millioner kroner gjennom bevilgningsøkning og intern ressursfrigjøring. Styrkingen legger til rette for en økning av Sjøforsvarets øvings- og seilingsaktivitet, noe som gir økt aktivitet i Bergensområdet og økt tilstedeværelse i nord.

Miljø- og byggeprosjekter
I Hordaland er det i 2012 satt av ca. 100 millioner kroner til å videreføre ulike byggeprosjekter. Om lag halvparten av dette beløpet skal benyttes på Haakonsvern, der det pågår prosjekt for kaier, infrastruktur og fjernvarme. Infrastrukturen på Haakonsvern, som er fra da basen ble etablert, vil bli fornyet på deler av basen og det legges fjernvarme til nye bygg. Med prosjektet for kaier på Haakonsvern løses det utvidete behovet for kai- og strømforsyning som følger av innfasing av Skjold-klassen fartøyer.

Regjeringen foreslår å bruke 7 millioner kroner i 2012 på effektivisering av Forsvarets energibruk i Hordaland. Målsettingen er å redusere energiforbruket med 15 prosent.
 
På ubåtverkstedet i Vågedalen har det blitt iverksatt ENØK-tiltak, som omfatter varmepumpe fra sjøvann, for å redusere utslipp av CO2-ekvivalenter med ca. 400 tonn pr. år. Dette prosjektet vil bli videreført i 2012.