Historisk arkiv

- Akershus festning er selve billedgjøringen av frigjøringen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Tale under åpningen av Veterandagen på Akershus festning 8. mai 2011,forsvarsminister Grete Faremo.

Tale under åpningen av Veterandagen på Akershus festning 8. mai 2011
Av forsvarsminister Grete Faremo

Kjære veteraner
Kjære alle sammen!

Det er en stor glede for meg å være her i dag. Det er frigjøringsdag og veterandag, og hva er vel mer naturlig enn å møtes nettopp her på Akershus festning for å feire denne dagen.

Akershus festning er vår felles arv og også Forsvarets helt spesielle sted. Vi som er så heldige å gå her til daglig kjenner historiens sus fra hver eneste sten.  Ikke minst er dette området et symbol på okkupasjonstiden, da det ble brukt som fengsel og rettersted.  Samtidig er Akershus festning også selve billedgjøringen av frigjøringen. Symbolisert ved fotografiet av den tyske offiseren i full uniform som overgir festningen til en ung mann fra Hjemmestyrkene i nikkers og armbind. David hadde igjen vunnet over Goliat.

Denne unge mannen fra hjemmestyrkene er en av mange veteraner fra andre verdenskrig som vi skal hedre i dag. Disse heltene kom i mange varianter. De var ”Gutta på skaugen”, men også jentene med de illegale avisene, de var sabotører og grenseloser, de var hjemme og ute.  Som soldater hos våre allierte gjorde våre veteraner en fremragende innsats. I luften og på land, og ikke minst til sjøs.

Få – om noen – uttrykker den samlede innsatsen bedre enn Nordahl Grieg. Han var sjømann, frivillig i 1940, offiser i Hæren og falt i kamp i et bombefly over Berlin i 1943. Han var kommunist, men også den som skrev våre kjæreste dikt til hyllest for Konge, fedreland og flaggets heder. På Vår Frelsers gravlund står det et monument med dikterens ord: ”Det var hjem vi sjøfolk skulle”. 

Det var over fire tusen sjøfolk som aldri kom hjem etter krigen. Historikerne har uttalt at Norges største bidrag i de alliertes kamp mot aksemaktene nettopp var den norske handelsflåten.

De seilte i krigsfart helt fra verdenskrigens utbrudd i september 1939 til Japans kapitulasjon i 1945. På hver eneste tur måtte de være forberedt på en voldsom død eller å se kolleger på andre skip bli torpedert eller bombet fra fly, se kamerater svømme i brennende olje og skrike fortvilet etter en hjelp som ikke kunne gis. 710 norske skip ble senket. Dette tallet rommer mye lidelse som vi i dag knapt kan fatte, og det ble heller ikke forstått den gang.

Den behandlingen våre krigsseilere fikk da de omsider kom hjem vil alltid stå som en skamplett på nasjonens ære.

Jeg er glad for at jeg som forsvarsminister i dag kan si at vi har lært av fortidens feil og hvordan de kan rettes opp. Krigsseilerne fikk sine velfortjente medaljer etter mange års venting, og kaptein Eiliv Austlids innsats ble endelig verdsatt gjennom tildelingen av Krigskorset med sverd i 2009. Vi ser nå at det de kan være flere som ikke har fått den anerkjennelse de hadde fortjent.

Regjeringen har derfor åpnet for tildeling av medaljer for hendelser tilbake i tid. Dette kan være kamphandlinger under andre verdenskrig, slik som aksjoner utført av hjemmefronten, sabotasje og partisanervirksomhet. Det kan også omfatte heltemodig innsats i etterkrigstidens utenlands¬operasjoner.

Dette er et stort og omfattende arbeid, som må gjennomføres på en systematisk måte. Forsvarsdepartementet er i ferd med å etablere et historikerprosjekt som skal forestå utredningen av andre verdenskrig. Det må imidlertid ikke skapes nye skjevheter mens vi foretar utredningene. Vi skal gjøre gjennomgangen grundig og mest mulig rettferdig.

Så vet vi at det var mange krigsveteraner som ikke fikk den oppfølgingen av samfunnet de fortjente. En slik gruppe var de som kom hjem fra konsentrasjonsleirene. Noen av dem brukte erfaringene fra fangenskapet til å arbeide for en bedre verden.  Men vi vet nå at andre ikke klarte å snu de vonde erfaringene til noe positivt. Noe som gikk utover både dem selv og familien.

Også i dag får vi hjem soldater som har vært utsatt for ekstreme påkjenninger, både fysiske og psykiske. De fleste av disse kommer hjem med verdifulle og positive kunnskaper og erfaringer, men noen trenger oppfølging. For en knapp uke siden lanserte Regjeringen handlingsplanen ”I tjeneste for Norge”. Denne planen skal nettopp styrke samfunnets anerkjennelse og ivaretakelse av våre veteraner.

I dag, på veterandagen, skal vi vise vår anerkjennelse ved å dele ut Krigskorset med sverd, nasjonens høyeste utmerkelse for utvist personlig tapperhet og lederegenskaper i tjeneste i Afghanistan. Samtidig skal vi hedre alle dem som har vært, er eller skal ut i tjeneste for Norge.

På vegne av regjeringen ønsker jeg å takke våre veteraner. Alle dem som kjempet og kjemper for å sikre oss andre frihet og fred. Hjemme og ute.
”Det var hjem vi sjøfolk skulle, hver gang vi dro ut på reis.” Måtte de som tjenestegjør ute i dag komme trygt hjem. Vi skal aldri glemme den innsatsen som våre veteraner har gjort og gjør for oss alle.

Her på festningen er det nå utstillinger og stands som gir et godt bilde av vår tids utenlandsoperasjoner. Vi viser en telt- og containerlandsby tilsvarende det vi har i Afghanistan. Det er konsert med Forsvarets musikk og norske artister. Senere får vi drilloppvisning med Hans Majestet Kongens Garde. Deretter en overflyvning fra Luftforsvaret før hovedseremonien med medaljeparade. Vi har ellers materielldisplay med helikopter, stridskjøretøy og sanitetshjelpeplass samt fregatt, korvett og kystvaktsfartøy langs kai med ”åpent skip”. Museene er også åpne med ekstra tilbud til de besøkende. Over alt er det veteraner i alle aldere og fagfolk som kan svare på det meste.

Å vise interesse er å vise anerkjennelse. La oss bruke denne muligheten til å gjøre ære på våre veteraner!

Med dette erklærer jeg ”Åpen dag 2011” for åpnet.