Historisk arkiv

- Jeg vil takke for den viktige innsatsen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Hilsen fra Regjeringen, i Domkirken, 8. mai, forsvarsminister Grete Faremo.

Hilsen fra Regjeringen, i Domkirken, 8. mai,
forsvarsminister Grete Faremo.

Kampen for fred og trygghet kjenner vi godt fra vår egen historie. Da Norge var i krig for snart 70 år siden, fikk mange smake hvordan det var å ikke ha trygghet. Mange måtte leve med angsten for at noen de var glad i skulle bli borte, eller for at de selv skulle bli tatt. Usikkerheten var stor.

Min far var motstandsmann og ble arrestert, fengslet og torturert i Gestapos hovedkvarter på Sørlandet. Etter noen måneder på Grini fikk han dødsdommen, 21 år gammel, og ble sendt til NN-leiren, Natzweiler, i det som nå er franske Alsace. Han overlevde mirakuløst to år i denne leiren. Som så mange andres pårørende, levde også min familie med angsten for at han aldri skulle komme hjem.

Det var farlig å være med i den norske motstandskampen. Likevel var tusener av mennesker med. Mange betalte en høy pris, noen med sitt eget liv.

Fortsatt føres kampen for menneskerettigheter, menneskeverdet og bedre kår på mange vis over hele verden.
I Libya. I Afghanistan. I Sudan, og i mange andre land.
Norge er med i denne kampen.
Med humanitær bistand.
Med støtte til politiske prosesser.
Med militære virkemidler, når det er nødvendig.

120 000 norske soldater har vært med i internasjonale operasjoner siden 1945 og fram til i dag. Noen av dere sitter her i dag. På vegne av regjeringen vil jeg takke for den viktige innsatsen dere har gjort. Dere har vært villige til å gå inn i risikofylte og krevende oppdrag for å skape et bedre liv for andre mennesker.

Den innsatsen betyr mye. Den gir økt stabilitet i farlige konfliktområder. Den gir mennesker beskyttelse og gjør at humanitær hjelp kan komme fram. Den bidrar til at utvikling kan skje. For den innsatsen har dere min, regjeringens og hele det norske samfunnets dype respekt og anerkjennelse.

Soldatene blir utsatt for tøffe påkjenninger mens de er ute. Og vi må erkjenne at samfunnet ikke alltid har tatt godt nok vare på dem etterpå. Dette er vi i gang med å rette opp nå.

Men selv om dere blir utsatt for store prøvelser i tjenesten, så vet jeg at de aller fleste av dere bringer verdifulle og positive opplevelser med dere hjem. Dere får kunnskaper og erfaringer som svært få har. Og dere har fått nettverk og knyttet sterke bånd som vil vare livet ut.

Dere er en viktig del av arbeidet med å gjøre verden til et tryggere sted. I mange land, som i Afghanistan, bidrar den internasjonale innsatsen til å hjelpe befolkningen til selv å ta vare på sin egen sikkerhet. På den måten bidrar vi samtidig til å ta vare på vår egen sikkerhet og trygghet her hjemme.

Freden ute og freden her hjemme er to sider av samme sak. Derfor er den innsatsen dere har gjort ute, en innsats på vegne av oss alle.

Tusen takk.