Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Historisk arkiv

Tale for tildeling av Krigskorset med sverd til Trond André Bolle

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Jeg glad for at Kongen i statsråden i dag har besluttet å tildele Trond André Bolle Krigskorset med sverd. Dette er nasjonens høyeste utmerkelse for personlig tapperhet og lederegenskaper i strid, sier Grete Faremo.

Faermo tildelte Krigskorset. Foto: Forsvarets forum.
Foto: Christian Nørstebø, Forsvarets forum.

 

27. juni i fjor mistet vi fire av våre aller beste soldater. Det var et hardt slag for oss alle. Blant de fire var en høyt aktet offiser og familiefar som har utmerket seg spesielt ved sitt mot og sitt fremragende lederskap.

Jeg glad for at Kongen i statsråden i dag har besluttet å tildele Trond André Bolle Krigskorset med sverd. Dette er nasjonens høyeste utmerkelse for personlig tapperhet og lederegenskaper i strid.

Daværende kapteinløytnant og senere orlogskaptein Trond André Bolle var skvadronssjef for en avdeling tilknyttet Norwegian Special Operation Force Task Group II i Afghanistan i perioden fra oktober 2005 til februar 2006. I denne perioden støttet avdelingen Operation Enduring Freedom.

Innsatsen til orlogskaptein Trond André Bolle er mer enn det som kunne forventes av en skvadronssjef i norske spesialstyrker. Hans personlige mot, vurderingsevne og helhetsforståelse var avgjørende for skvadronens løsning av oppdrag og for at avdelingen kunne returnere med alle i god behold.

I hele denne perioden ledet orlogskaptein Trond André Bolle operasjoner på en eksemplarisk måte. Gjeldende engasjementsbestemmelser ble lagt til grunn for alle avgjørelser, og proporsjonalitetshensyn var vurdert for all bruk av makt. Nødvendig bruk av makt var i alle tilfeller anvendt i selvforsvar.

Orlogskaptein Trond André Bolle opptrådte som en meget god representant for norske verdier og rettsoppfatninger i ekstremt krevende situasjoner under kamp. I rapporter fra Helmand og Uruzgan provinsene i Afghanistan dokumenteres det at orlogskaptein Trond André Bolle utøvde fremragende lederskap over tid under ekstremt vanskelige oppdrag. Selv om den enkelte situasjon kan være sammenliknbar med andres innsats i operasjonsområdet, er det i dette tilfelle antall episoder som er unikt og vitner om spesielt fremragende lederskap.

Dekorasjoner og medaljer er en viktig del av anerkjennelsen for bemerkelsesverdig innsats i krig og i krevende situasjoner på vegne av Norge. Samtidig understreker slike utmerkelser oppdragets eller hendelsens legitimitet. Dette er vesentlig for alle som har deltatt.

Dette er første gang Krigskorset med sverd tildeles for innsats etter andre verdenskrig.

I desember i fjor bestemte Kongen i statsråd at nasjonens tre høyeste krigsdekorasjoner; Krigskorset med sverd, St. Olavsmedaljen med ekegren og Krigsmedaljen også skal kunne tildeles for innsats i væpnet konflikt, som Afghanistan. Dekorasjonene vil bli utdelt på det vi har etablert som den nasjonale veterandagen, 8. mai.

Trond André Bolle gjorde en bemerkelsesverdig innsats som skvadronssjef i Afghanistan. Jeg er stolt over å kunne ære denne innsatsen med vår høyest rangerte medalje. Det er samtidig med tungt hjerte jeg står her og vet at Bolle selv ikke kan motta medaljen – han ga sitt liv i tjeneste nettopp i Afghanistan. Med denne medaljen ønsker jeg å bidra til at Trond André Bolle og hans innsats vil bli hedret, og husket.

Til toppen