Historisk arkiv

Nordisk finansministermøte

Norden inngikk avtaler med Isle of Man

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

På det nordiske finansministermøtet i Oslo i dag inngikk Isle of Man bilaterale avtaler med Norden vedrørende informasjonsutveksling i skattesaker.

Finansminister Kristin Halvorsen og finansministeren på Isle of Man, Allan R. BellPå det nordiske finansministermøtet i Oslo i dag inngikk Isle of Man bilaterale avtaler med Norden vedrørende informasjonsutveksling i skattesaker.

I 2006 ble de nordiske landene enige om et forhandlingssamarbeid i forbindelse med inngåelse av avtaler med såkalte lukkede finanssentra om informasjonsutveksling. Det felles nordiske initiativet har vist seg å være fruktbart, og i dag signerte Isle of Man bilaterale avtaler med de fem nordiske landene og de to selvstyrende områdene Færøyene og Grønland.

- Avtalene med Isle of Man er første i en rekke av informasjonsutvekslingsavtaler de nordiske landene samarbeider om. Vi vil nå intensivere arbeidet videre med å inngå lignende avtaler med andre aktuelle jurisdiksjoner. Dette er viktige tiltak mot skatteunndragelser og korrupsjon, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Finansministeren på Isle of Man, Allan R. Bell, var til stede under pressekonferansen som ble holdt i etterkant av det nordiske finansministermøtet, og det var også på denne pressekonferansen at avtalene ble undertegnet.

Les pressemelding fra Nordisk ministerråd.
Se også pressemelding fra Isle of Man (pdf).
Se faktaark om det nordiske samarbeidet om informasjonsutvekslingsavtaler.

De nordiske finansministrene hadde for øvrig en diskusjon om klimaspørsmål på bakgrunn av den forestående klimakonferansen på Bali i desember 2007 og det pågående arbeidet i EU om utslippskvoter for CO2. Det var enighet om at de nordiske finansdepartementene har en viktig oppgave på dette området og det tas videre sikte på et nærmere samarbeid om disse spørsmålene.

- Norge lanserte muligheten for en nordisk felles holdning i forbindelse med endringer og utvidelser av EU’s kvotesystem, noe vi tror og håper kan være hensiktsmessig, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Nordisk finansministermøte holdes to ganger i året, og er et ledd i det nordiske samarbeidet i Nordisk Ministerråd. I tillegg til avtalen med Isle of Man og klimaspørsmål, har de nordiske ministerne også diskutert en rekke andre saker, blant annet den økonomiske situasjonen i de nordiske landene og arbeidsmarkedet i Norden.