Historisk arkiv

Nordisk samarbeid om informasjonsutvekslingsavtaler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Publisert: 30.10.2007

Bakgrunn:
OECD og EU har de siste ti årene arbeidet med å få flere såkalte lukkede finanssentra til å bli mer transparente. Som en oppfølging av dette, ble de nordiske landene i juli 2006 enige om et samarbeid vedrørende inngåelse av avtaler om informasjonsutveksling. Formålet med prosjektet er å forhandle frem bistandsavtaler med aktuelle jurisdiksjoner om informasjonsutveksling, slik at skattemyndighetene kan få innsyn i hjemlige borgeres investeringer (bankinnskudd, eierposisjoner m.v.) i og transaksjoner gjennom jurisdiksjonene.

Den første avtalen er nå ferdigforhandlet. Isle of Man inngår bilaterale avtaler med de fem nordiske landene og de to selvstyrende områdene Færøyene og Grønland. Avtalene med Isle of Man er den første i en rekke av informasjonsutvekslingsavtaler de nordiske landene samarbeider om, og de er et viktig tiltak mot skatteflukt.

Hvorfor nordisk samarbeid?
Hensikten med dette prosjektet er å koordinere de nordiske landenes innsats i slike forhandlinger. Det er flere grunner til at dette ses på som hensiktsmessig:

  • De nordiske landene har, i likhet med de fleste OECD-landene, felles syn på denne saken.
  • Norden kan gjennom prosjektet dra veksel på verdifull ekspertise og erfaring fra de ulike landene, og står dermed sterkere i forhandlingene.
  • Det er kostnadskrevende å utvikle et informasjonsutvekslingsnettverk. Ved å forhandle sammen, sparer man vesentlige ressurser.

Hvilke jurisdiksjoner forhandler Norden med?
33 jurisdiksjoner har forpliktet seg overfor OECD i forhold til informasjonsutveksling. I Norden har vi valgt å fokusere på følgende lukkede finanssentra:
Jersey
Cayman Islands
Guernsey  
Bermuda
Isle of Man 
British Virgin Islands
Gibraltar  
Netherlands Antilles
Aruba
 

Statistikk over kapitalflyt viser at dette er jurisdiksjoner som har vært involvert i flere saker vedrørende skatteunndragelse i de nordiske landene.

Hvorfor er det inngått avtale med Isle of Man?
Hovedhensikten med avtalen er å styrke det økonomiske forholdet mellom Isle of Man og de nordiske landene, og å bistå Isle of Man med å utvikle en transparent økonomi. Avtalen betyr også at partene har full rett på informasjonsutveksling i både kriminelle og sivile skattesaker. Dette er et svært viktig verktøy i jobben med å redusere skatteunndragelser og illojal skatteplanlegging.