Historisk arkiv

Kredittilsynet skal evaluere den såkalte 24-timersregelen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet har forutsatt at den nye regelen skulle evalueres etter å ha virket noe tid. Som en oppfølging av dette har Finansdepartementet i dag bedt Kredittilsynet evaluere 24 timers regelen. Frist for evalueringsoppdraget er satt til 1. april 2008.

Finansdepartementet fastsatte 10. november 2006 en regel som innebærer at megler ikke kan formidle bud med kortere akseptfrist enn 24 timer regnet fra siste annonserte visning. Regelen presiserer eiendomsmeglingslovens krav til god meglerskikk når det gjelder meglers plikter ved budgivning, og var tidligere en del av eiendomsmeglingsbransjens etiske retningslinjer.

Formålet med regelen er i første rekke å bidra til at forbrukere får bedre tid til å vurdere en eiendom og egen økonomi før de legger inn bud på eiendommen.

Finansdepartementet har forutsatt at den nye regelen skulle evalueres etter å ha virket noe tid. Som en oppfølging av dette har Finansdepartementet i dag bedt Kredittilsynet evaluere 24 timers regelen. Evalueringsoppdraget legger klare føringer på eventuelle endringsforslag. Det er viktig at  forbrukere skal gis tilstrekkelig tid til å områ seg i en kjøpssituasjon. Reguleringen må derfor utformes slik at denne anledningen blir reell, og at de grunnleggende hensyn bak 24 timers regelen videreføres. Det er i første rekke praktiske justeringer det vil være aktuelt å foreta.

Evalueringsoppdraget er gitt med frist 1. april 2008. Kredittilsynet bes innhente synspunkter fra bransjen.