Historisk arkiv

- Renta må ned, sier finansminister Kristin Halvorsen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

I et intervju i VG i dag peker finansminister Kristin Halvorsen på at dagens høye pengemarkedsrente er en akutt utfordring for det norske finansmarkedet, og sier at det viktigste Norges Bank nå gjør er å tilføre likviditet i markedet for å få renta i pengemarkedet ned. Det er derfor helt galt når VG hevder at finansministeren mener at ”nedsatt rente ikke er viktigst”.

Finansminister Kristin Halvorsen

I et intervju i VG i dag peker finansminister Kristin Halvorsen på at dagens høye pengemarkedsrente er en akutt utfordring for det norske finansmarkedet., og sier at det viktigste Norges Bank nå gjør er å tilføre likviditet i markedet for å få renta i pengemarkedet ned. Det er derfor helt galt når VG hevder at finansministeren mener at ”nedsatt rente ikke er viktigst”

I intervjuet sier Halvorsen: ”Det ene er styringsrenten. Men det som er problemet nå, er at dette markedet fungerer ikke i det hele tatt. Det viktigste Norges Bank kan gjøre nå er å bidra til at det blir likviditet i markedet, fordi det er så stor forskjell mellom styringsrenten og pengemarkedsrenten.” Norges Bank tilfører mye likviditet til bankene, og senest i går ble bankene tilbudt lån for 71 milliarder kroner til en rente under 6 prosent. Dette for å dempe utslagene av den internasjonale uroen i det norske markedet og for å få renta ned.

Det er Norges Bank som har ansvaret for styringsrenten, og i det siste anslaget i Pengepolitisk rapport anslår Banken at styringsrenten vil gå ned i 2009. Hvis renteutsiktene dempes mer enn lagt til grunn, trekker dette isolert sett også i retning av lavere rente.

Finansministeren viser til at renten skal ned i intervjuet med VG, og vektlegger at forslag til statsbudsjett for 2009 ikke vil bidra til økt rente:
- Jeg kan love at budsjettet vil legger fram nå, vil treffe godt i forhold til situasjonen.