Historisk arkiv

Norge vil få oversendt Liechtenstein-opplysninger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Norge vil få oversendt de opplysninger om norske borgeres konti som finnes i det materiale som Tyskland har mottatt om en bank i Liechtenstein. Dette bekreftet tysklands finansminister Peer Steinbrück da han møtte finansminister Kristin Halvorsen i forbindelse med finansministerkonferansen i Hamburg.

- Informasjonen vil bli oversendt Skattedirektoratet for videre vurdering og oppfølging. Denne saken er viktig ikke minst for å motvirke kapitalflukt og skatteunndragelser, men også for å bekjempe andre former for kriminalitet, som for eksempel hvitvasking, korrupsjon og terrorfinansiering, sier finansminister Halvorsen. 

Steinbrück understreket betydningen av å styrke internasjonalt samarbeid i skattesaker, og bekreftet at Norge vil få oversendt aktuelle opplysninger om norske borgeres konti i Liechtenstein.

- Saken om skatteinformasjon og Liechtenstein har satt søkelyset på nødvendigheten og viktigheten av å øke mulighetene for åpenhet og innsyn. Det er grunnleggende viktig å arbeide for at alle følger de samme vilkår for gjennomsiktighet og informasjonsutveksling, slik at ikke skattesnytere bare kan flytte sin virksomhet fra en lukket jurisdiksjon til en annen. Vi støtter OECDs arbeid mot såkalte skatteparadiser, og ser frem til å se resultater av dette arbeidet, sier Halvorsen. 

EU-regler om forhåndsvarsling av varer
Finansminister Kristin Halvorsen fikk også Tysklands forståelse for det norske arbeidet overfor EU-Kommisjonen med sikte på lettelser fra nye EU-regler om forhåndsvarsling av varer mellom EU og Norge. Saken gjelder endringer i EUs tollregelverk som skal iverksettes fra 1. juli 2009. Finansminister Peer Steinbrück informerte om at han vil ta saken opp med Kommisjonen. 

- De nye EU-reglene kan ha store konsekvenser for varehandelen mellom Norge og EU. Vårt syn er at en avtale mellom Norge og EU om lettelser kan være nødvendig for at de nye EU-reglene ikke skal virke som en unødig hindring for vareførselen mellom Norge og EU, sier Halvorsen. 

Nordisk og baltisk finansministerkonferanse
Finansminister Kristin Halvorsen har de siste to dagene deltatt på en finansministerkonferanse i Hamburg. Finansministrene fra Norden, Baltikum, Polen, Russland og Tyskland deltok på det som var den trettende konferansen for nordiske og baltiske finansministere. Årets konferanse ble ledet av Tysklands finansminister Peer Steinbrück, og følgende temaer ble spesielt diskutert:

  • Financing education: The optimal mix of public and private funding.
  • Dealing with new actors in the financial markets, such as Sovereign Wealth Funds.

Den norske finansministeren var innleder under emnet om Sovereign Wealth Funds.
Les innlegget her.