Historisk arkiv

TV2 villeder om merverdiavgift

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

På TV2-nyhetene 28. mai hevdes det at staten kan tjene 1,7 milliarder kroner mer i momsinntekter dersom drivstoffprisene holder seg så høye som nå. Dette er feil. Samlet sett er det ikke riktig at statens inntekter fra merverdiavgiften øker når drivstoffprisene øker. Det er heller ikke mulig gi noe eksakt svar på hvor mye merverdiavgift staten får i inntekt kun fra salg av drivstoff.

Økte drivstoffpriser vil som regel gi noe mindre bilkjøring, slik at økningen i merverdiavgiftsinntektene fra drivstoff begrenses en del. I tillegg er det slik at når vi som forbrukere må betale mer for enkelte varer eller tjenester, som drivstoff i dette tilfellet, vil det normalt føre til at vi strammer inn litt på annet forbruk. Dermed reduseres statens merverdiavgiftsinntekter fra andre varer og tjenester. Samlet sett er det altså ikke riktig at statens inntekter fra merverdiavgiften øker når bensin- og dieselprisen øker. Dette bekrefter også erfaringer med tidligere prissvingninger på dette og andre områder.

Det foretas heller ikke noen oppdeling av det som kommer inn i forbindelse med merverdiavgift. Merverdiavgiften innberettes fra de næringsdrivende på en felles oppgave for den enkelte termin med samlet moms på alle avgiftspliktige varer og tjenester. For en bensinstasjon inkluderer dette for eksempel både salg av pølser, leskedrikker og vindusviskere. Merverdiavgift innberettes dermed ikke fordelt på varer og tjenester, men for virksomheten som sådan. Det er derfor ikke mulig gi noe svar på hvor mye merverdiavgift staten får i inntekt kun fra salg av drivstoff.

De andre drivstoffavgiftene er fastlagt som kronebeløp per liter og inntektene fra disse øker ikke selv om drivstoffprisene øker. Snarere tvert i mot, så kan økte priser gi lavere etterspørsel etter drivstoff som i sin tur vil redusere statens inntekter fra disse avgiftene. Økte drivstoffpriser kan derfor føre til at statens samlede avgiftsinntekter går ned.