Historisk arkiv

Internasjonale tiltak mot finanskrisen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansminister Kristin Halvorsen har sendt brev til blant annet den amerikanske og den britiske finansministeren med norske synspunkter på de hovedspørsmålene som skal drøftes på G20-toppmøtet 2. april. Finansministrene i G20-gruppen møtes i morgen 14. mars for å forberede toppmøtet.

Finansminister Kristin Halvorsen har sendt brev til blant annet den amerikanske og  den britiske finansministeren  med norske synspunkter på de hovedspørsmålene som skal drøftes på G20-toppmøtet 2. april. Finansministrene i G20-gruppen møtes i morgen 14. mars for å forberede toppmøtet.

- Det globale finansielle systemet er sårbart for stater med svak regulering eller svakt tilsyn. Behovet for styrket internasjonalt samarbeid og forbedringer i de internasjonale standardene på disse områdene er åpenbart, sier finansminister Kristin Halvorsen. Jeg er derfor glad for at landene i G20-gruppen har tatt tak i disse utfordringene, og jeg håper at toppmøtet i London 2. april vil bringe arbeidet med å rydde opp i finanskrisen videre.

- Det må nå utarbeides bedre regelverk for å hindre at liknende kriser oppstår i framtiden. Helt sentralt er det at alle deler av finansmarkedet underlegges regulering, at huller og svakheter i regelverket tettes, og at det er en enhetlig regulering av de ulike deler av finansmarkedet. Det er viktig at aktørene i finansmarkedene ikke kan vri seg unna regulering og tilsyn ved å flytte virksomhet mellom sektorer eller land. Jeg mener at det videre internasjonale arbeidet må bygge på prinsippet om at samme risiko skal reguleres likt, uansett hvor i finansmarkedet den er plassert.
 
- Det er viktig at G20-initiativene etter hvert blir forankret i multilaterale institusjoner med bred global representasjon, for eksempel IMF, de multilaterale utviklingsbankene og FN, slik at legitimiteten og gjennomslagskraften til dette viktige arbeidet sikres. I dette arbeidet vil det være behov for bidrag fra en rekke fora og institusjoner.

- Vi må videre sikre at IMF har tilstrekkelige finansielle ressurser til å kunne gi lån til medlemsland som er særlig hardt rammet av den internasjonale krisen. Finansdepartementet og Norges Bank vurderer mulighetene for et norsk bidrag.

- Jeg vil understreke hvor viktig det er at vi nå ikke gjentar feil fra mellomkrigstiden og bygger opp handelshindre. Sammen med store penge- og finanspolitiske stimulanser i mange land vil åpen internasjonal handel være viktig for snu den globale nedgangskonjunkturen til ny oppgang ikke minst for de fattige landene. Like viktig er det at vi i vår kamp mot den økonomiske og finansielle krisen ikke trapper ned innsatsen for å møte den globale klimakrisen. Klimakrisen vil kunne ha store konsekvenser på lang sikt, og verdenssamfunnet må handle nå om mottiltakene skal være effektive, sier finansminister Halvorsen.

__________________________

Se også:
Oversendelsesbrev til finansminister Darling
Det norske posisjonspapiret