Historisk arkiv

Nye kontrakter om kvotekjøp

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet har undertegnet to nye kontrakter om kvotekjøp. Kontraktene gjelder kjøp av klimakvoter fra Indocement i Indonesia og fra Nordisk miljøfinansieringsselskap (NEFCO). Departementet har i tillegg fått bindende tilsagn om kvoter fra flere andre prosjekter. Informasjon om disse vil bli publisert når kontraktene er undertegnet.

Kontrakten med Indocement gjelder to prosjekter. Det ene prosjektet reduserer bruk av fossilt brennstoff gjennom overgang til bruk av biomasse og søppel. Ved det andre skjer det en energieffektivisering ved å redusere bruken av energikrevende klinker i produksjonen av sement gjennom økt innblanding av kalkstein og andre stoffer, for eksempel flyveaske.

Kontrakten gjelder levering av 250.000 klimakvoter, med andre ord en reduksjon av CO2 utslipp på 250.000 tonn. Leveringen gjøres i Kyoto- perioden, det vil si innen utgangen av 2012. Klimakvotene vil bli betalt ved levering og med dokumentasjon fra FN om at utslippene av klimagasser faktisk er oppnådd.
 
Indocements to prosjekter er de første indonesiske prosjektene som har oppnådd godkjenning i FN systemet. Prosjektutviklingen har skjedd i nært teknisk samarbeid med Verdensbanken.
 
Prosjektdokumentene er offentlig tilgjengelige på FNs hjemmesider, og nærmere informasjon om prosjektet finnes på Verdensbankens nettsider: https://wbcarbonfinance.org/Router.cfm?Page=Projport&ProjID=9611.

Norge deltar i Nordisk miljøfinansieringsselskap (NEFCO). Miljøfinansieringsselskapet har etablert et karbonfond – NEFCO Carbon Fund – for å kjøpe klimakvoter. Finansdepartementet har undertegnet en kontrakt og er dermed deltaker i fondet med tilsagn om kjøp av kvoter for 30 millioner Euro. Midlene vil bli utbetalt når kvotene leveres. Mer informasjon om NEFCOs karbondfond finner du her: http://www.nefco.org/financing/carbon_finance.

Norge har siden år 2000 også deltatt i et av Verdensbankens karbonfond, Prototype Carbon Fund (PCF). PCF leverer nå kvoter til deltakerne i fondet. Samlet sett for 2007 og 2008 vil Norge motta om lag 270.000 kvoter fra fondet. Samlede kontraktsfestede leveranser til og med 2012 er på om lag 1,4 millioner kvoter. I tillegg til sitt opprinnelige bidrag, som gir 1,4 millioner kvoter, har Finansdepartementet sagt seg villig til å garantere for ytterligere kvoter, til en verdi av 23,2 millioner USD. Denne forpliktelsen vil dekke kvoteleveranser etter 2012.

For mer informasjon, vennligst kontakt informasjonsenheten i Finansdepartementet på telefon 22 24 44 11.

___________________

Se plansjer som ble brukt under informasjonsmøte 26. februar