Historisk arkiv

To nye kontrakter om kjøp av klimakvoter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet har nylig undertegnet nye kontrakter om kjøp av om lag 550 000 klimakvoter. Klimakvotene kommer fra prosjekter i India og New Zealand.

Finansdepartementet har undertegnet en avtale om å kjøpe 24 896 utstedte kvoter fra ”Tata Sponge Iron Limited – Waste Heat Recovery Based Project” i India. Prosjektet går ut på å utnytte overskuddsvarme fra produksjon av jernsvamp til elektrisitetsproduksjon i et 7,5 megavatts anlegg. Prosjektet er godkjent og kvotene er utstedt og klare for levering.

Staten har også kjøpt 522 000 kvoter fra skogplantasjer på New Zealand. Selger er Ernslaw One, en av de største eierne av Kyoto-gyldige skogplantasjer på New Zealand. Kvotene er utstedt og levert til statens konto. Mer informasjon om reguleringer av skogsektoren på New Zealand finnes her: http://www.maf.govt.nz/sustainable-forestry/

Staten har til nå inngått kontrakter om kjøp av om lag 12 millioner klimakvoter, hvorav vel 10 millioner kvoter skal leveres for perioden frem til og med 2012. Av disse er om lag 650 000 kvoter levert til statens registerkonto.

Norge ligger godt an til å oppfylle Kyoto-forpliktelsen. Når en tar hensyn til kjøp og salg gjennom kvotesystemet for industrien (EU-ETS), er det norske kvoteregnskapet om lag i balanse uten statlige kjøp av kvoter.

Regjeringens politikk er å gjennomføre nasjonale tiltak for reduksjon av klimagassutslipp samtidig som en bidrar internasjonalt gjennom forhandlingsprosesser og direkte tiltak for å redusere utslippene av klimagasser i andre land. Det er vedtatt at Norge skal overoppfylle Kyoto-avtalen for inneværende periode (2008-2012) med 10 prosent, tilsvarende 5 millioner tonn CO2-ekvivalenter årlig. I tillegg har Regjeringen valgt å overoppfylle med 1,5 millioner tonn CO2 årlig gjennom å avstå fra å bruke kvoter som stammer fra skogtilvekst. Det legges også opp til overoppfyllelse svarende til utslipp fra gasskraftverket på Mongstad og de statsansattes internasjonale flyreiser. Overoppfyllelsen på 6-7 millioner tonn årlig svarer om lag til statens kjøp av klimakvoter.