Historisk arkiv

Forskrift om betalingsforetak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet har i dag fastsatt forskrift om betalingsforetak. Blant annet gir departementet nærmere regler om Hawala-virksomhet.

Finansdepartementet har i dag fastsatt forskrift om betalingsforetak. Blant annet gir departementet nærmere regler om Hawala-virksomhet.

På bakgrunn av forslag fremmet i Prop 84 L (2009-2010) fattet Stortinget 1. juni 2010 vedtak til endringer i finansieringsvirksomhetsloven og enkelte andre lover. Loven trer i kraft i dag, 1. juli 2010. Finansdepartementet har i dag fastsatt overgangsregler og regler til utfylling og gjennomføring av lovens bestemmelser om betalingsforetak. Les forskriften her.

I forskriften gjennomføres EØS-regler som svarer til betalingstjenestedirektivets (2007/64/EF) regler om søknad og tillatelse, virksomhetsbegrensninger, startkapital, løpende kapitalkrav, sikring av midler, regnskap og revisjon, grensekryssende virksomhet og bruk av agenter og andre medhjelpere.

I kapittel 8 i forskriften er det gitt nærmere regler om begrenset virksomhet (såkalt «Hawala»-virksomhet). Slike foretak er undergitt egne regler om kapital. Videre er det gjort unntak fra enkelte av bestemmelsene i forskriften for slike foretak, herunder regler om grensekryssende virksomhet og bruk av agenter og filialer. Det er også gitt enklere regler om søknadsprosess.

Finansdepartementet har i dag også delegert til Finanstilsynet departementets myndighet til å treffe vedtak om betalingsforetak, herunder å gi tillatelse og å fastsette vilkår. Delegasjon av myndighet gjelder ikke for saker av viktighet og/eller prinsipiell karakter, herunder dersom saken reiser enkeltspørsmål av viktighet og/eller prinsipiell karakter. Se oversikt over delegerte bestemmelser her.