Historisk arkiv

38 informasjonsutvekslingsavtaler inngått

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Norge har nå, sammen med de øvrige nordiske landene, undertegnet innsynsavtaler med 38 stater som OECD har definert som skatteparadiser.

Norge har nå, sammen med de øvrige nordiske landene, undertegnet innsynsavtaler med 38 stater som OECD har definert som skatteparadiser. Når avtalen trer i kraft, vil de ha virkning fra ikrafttredelsesdato for straffbare skattesaker og ellers fra 1. januar 2012. Foreløpig har 31 av de 38 avtalene trådt i kraft.

Dette er et resultat av det felles nordiske skatteparadisprosjektet i regi av Nordisk Ministerråd. Avtalene vil gi skattemyndighetene rett til å innhente opplysninger om blant annet bankkonti, om eierskap til selskaper og om rettigheter i truster og stiftelser som er opprettet i disse lukkede finanssentrene.
- Å få på plass disse avtalene er svært viktig i arbeidet med å stanse norske skattytere som prøver å skjule kapitalplasseringer og inntekter for skattemyndighetene. Det nordiske samarbeidet har vært en suksesshistorie siden oppstart i 2006, sier finansminister Sigbjørn Johnsen. Målet er å etablere juridisk grunnlag for innsyn i alle lukkede finanssentra, også de som ikke ble definert som skatteparadiser av OECD.            

- Skattemyndighetene i de nordiske land rapporterer at de har stor nytte av avtalene, etter hvert som de har trådt i kraft, sier Johnsen.

Oversikt over informasjonsavtaler som er inngått per 08.10.12:

- Bahrain
- Barbados (tilleggsprotokoll til skatteavtalen)
- Brunei
- Costa Rica
- Guatemala
- Macau/Kina
- Mauritius
- Uruguay
- Jersey
- Guernsey
- Isle of Man
- Cayman
- Bermuda
- British Virgin Islands
- De Nederlandske Antiller
- Aruba
- Bahamas
- Gibraltar
- San Marino
- Anguilla
- Turks & Caicos
- Samoa
- Cookøyene
- Andorra
- St. Vincent & Grenadinene
- Dominica
- Grenada
- St Lucia
- Antigua & Barbuda
- Monaco
- Marshalløyene
- Vanatu
- Saint Christopher & Nevis
- Belize
- Liberia
- Montserrat
- Liechtenstein
- Seychellene

 

__________________________

Sist oppdatert: 8. oktober 2012