Historisk arkiv

Endringer i betalingssystemloven og finansieringsvirksomhetsloven

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet har i dag lagt fram en lovproposisjon med forslag til endringer i betalingssystemloven, lov om finansiell sikkerhetsstillelse og finansieringsvirksomhetsloven.

Finansdepartementet har i dag lagt fram en lovproposisjon med forslag til endringer i betalingssystemloven, lov om finansiell sikkerhetsstillelse og finansieringsvirksomhetsloven mv. for å gjennomføre EØS-regler som svarer til direktiv 2009/44/EF (endringer i finalitetsdirektivet og direktivet om finansiell sikkerhetsstillelse) og direktiv 2009/110/EF (nytt direktiv om e-pengeforetak).

I proposisjonen foreslås det, i tråd med endringsdirektivet, blant annet enkelte nye definisjoner i betalingssystemloven, samt regler for å sikre ensartede rettsvernsakter og - virkninger mellom ulike betalingssystemer og ulike verdipapiroppgjørssystemer. Endringene har som formål å ta høyde for det økte antall koblinger mellom for eksempel markedsplasser og oppgjørssentraler som, på grunn av økt globalisering, europeisk integrasjon og finansielle og teknologiske nyvinninger, som har funnet sted det siste tiåret. I tillegg foreslås det i proposisjonen endringer i lov om finansiell sikkerhetsstillelse om å utvide omfanget av tilgjengelig finansiell sikkerhet.

Endringene i finansieringsvirksomhetsloven for å gjennomføre det nye direktivet om e-pengeforetak har som formål å gjøre det enklere å etablere og drive virksomhet som e-pengeforetak. E-pengeforetak er foretak som har adgang til å utstede elektroniske penger, det vil si en forhåndsbetalt kjøpekraft som er elektronisk lagret. I proposisjonen foreslås de overordnede bestemmelsene om e-pengeforetak. Forslaget innebærer at gjeldende lov om e-pengeforetak oppheves.

Se også Prop. 139 L (2010-2011)