Historisk arkiv

Norge og IMF signerte avtale om lån

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

IMF og Norges Bank undertegnet en låneavtale i Tokyo 12. oktober 2012. Lånet er en del av en større internasjonal innsats for å sikre at IMF har nok ressurser til å kunne møte medlemslandenes mulige behov for kriselån.

- Vi har sterk interesse av økonomisk og finansiell stabilitet internasjonalt. Norge har betydelige internasjonale reserver. Det er derfor naturlig at vi deltar i en innsats for å styrke IMFs utlånskapasitet, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

Finansministeren tilbød 21. desember 2011 Det internasjonale Valutafondet (IMF) et lån på inntil 6 milliarder SDR, med forbehold om Stortingets samtykke. Stortinget gav 15. juni 2012 samtykke til at Norges Bank inngår en avtale med IMF om å stille nye lånemidler til disposisjon for IMFs generelle låneordninger.

Etter forhandlinger mellom IMF og Norges Bank undertegnet sentralbanksjef Øystein Olsen og IMFs Managing Director Christine Lagarde en låneavtale 12. oktober 2012, i forbindelse med IMF og Verdensbankens årsmøte i Tokyo.

Hovedelementet i avtalen er at IMF får en låneadgang i Norges Bank i form av en trekkrettighet på inntil 6 milliarder SDR, tilsvarende omlag 53 milliarder kroner. I alt har 37 land undertegnet avtale eller gitt tilsagn om lån for i alt USD 456 milliarder, eller om lag 2600 milliarder kroner.