Historisk arkiv

FATF er sentral i internasjonalt samarbeid mot økonomisk kriminalitet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

- Økonomisk kriminalitet er grenseløs. Financial Action Task Force utvikler gode redskaper som gjør det mulig å følge pengestrømmer og avsløre økonomisk kriminalitet også på tvers av grensene. Nærmere 180 land har gjennom sin tilknytning til FATF sluttet seg til anbefalingene. Dette understreker FATFs betydning i det internasjonale samarbeidet mot økonomisk kriminalitet, sa finansminister Sigbjørn Johnsen.

FATFs plenumsmøte i Oslo. Foto: Tor Martin Bærum/Finansdepartementet.

I dag åpnet finansminister Sigbjørn Johnsen FATFs plenumsmøte i Oslo. FATF lager internasjonale standarder for og evaluerer regelverk som skal avsløre og hindre økonomisk kriminalitet som hvitvasking, terrorfinansisering og skatteunndragelser. Norge, ved Bjørn Skogstad Aamo, har hatt presidentvervet i FATF i ett år, og det siste av tre årlige plenumsmøter holdes derfor i Norge.

I sin åpningstale la finansminister Sigbjørn Johnsen vekt på at internasjonalt samarbeid er avgjørende for å bekjempe økonomisk kriminalitet, og FATFs rolle i dette samarbeidet. I denne sammenhengen pekte han på at også hvitvasking av skatteunndragelser skal bli straffbart i alle land i tråd med de reviderte anbefalingene fra FATF. – Finanskrisen viser hvor viktig det er at land kan beskytte sitt skattegrunnlag. Når FATFs effektive system for samarbeid og utveksling av informasjon settes inn i kampen mot skattekriminalitet, er dette et verdifullt supplement til det OECD og andre gjør på området, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

FATF vedtok i februar i år nye normer for evalueringene av landene. Nå skal FATFi større grad enn tidligere etterprøve hvor effektivt landene faktisk bekjemper hvitvasking og terrorfinansiering. I åpningstalen roste Johnsen FATF for at landene har blitt enige om å løfte effektivitet høyere opp på agendaen. – Det har vært viktig for Norge å få dette på plass i løpet av det året vi har hatt presidentskapet. Det er ikke nok at landene har lover og regler som følger opp anbefalingene fra FATF, hvis de ikke faktisk klarer å bekjempe hvitvasking, terrorfinansiering og annen økonomisk kriminalitet. Banker og andre må rapportere mistenkelige transaksjoner og myndighetene må sørge for effektive analyser, etterforsking og straffeforfølging, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

Les mer: