Historisk arkiv

Høring av lov om forvaltning av alternative investeringsfond

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet har i dag sendt på høring forslag til lov om forvaltning av alternative investeringsfond. Forslaget er utarbeidet av en arbeidsgruppe nedsatt av Finanstilsynet på oppdrag fra Finansdepartementet.

Forslaget til lov om alternative investeringsfond skal gjennomføre kommende EØS-regler som svarer til Europaparlaments- og rådsdirektiv 2011/61/EF om forvaltere av alternative investeringsfond i norsk rett. Forslaget berører både foretak som i dag ikke er underlagt særskilt regulering og tilsyn, og forvaltningsselskap som i dag forvalter nasjonale fond regulert i verdipapirfondloven.

Et flertall i arbeidsgruppen foreslår at alternative investeringsfond skal kunne tilbys ikke-profesjonelle investorer gitt at forbrukervernet styrkes. Arbeidsgruppen foreslår blant annet at vernet styrkes ved at det stilles krav til tillatelse for at alternative fond skal kunne markedsføres, til at forvaltere skal følge god forretningsskikk, til at det skal foretas egnethetsvurderinger og til at forvaltere skal utarbeide et særlig tilpasset informasjonsdokument (nøkkelinformasjon) om fondene. Finansdepartementets medlemmer støtter disse forslagene, men tar ikke stilling til hvorvidt forbrukerbeskyttelsen med de foreslåtte tiltakene er brakt opp på et tilstrekkelig høyt nivå. Forbrukerombudets medlem i arbeidsgruppen frykter at forslaget fra arbeidsgruppen ikke gir et tilstrekkelig sterkt forbrukervern, og at alternative investeringsfond bare bør kunne selges til forbrukere etter tillatelse fra Finanstilsynet. En samlet arbeidsgruppe foreslår at Finanstilsynet gis hjemmel til å nedlegge forbud mot salg av alternative investeringsfond til ikke-profesjonelle kunder.

Høringsinstansene er bedt om å komme med merknader til arbeidsgruppens rapport innen 20. juni 2013.

Les høringen her