Historisk arkiv

Høring om rentefradrag for bolig i EØS-land

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet har i dag sendt på høring forslag om at personer bosatt i Norge som eier bolig eller fritidsbolig i EØS-land skal få økt mulighet til å fradragsføre gjeld og gjeldsrenter. Departementet foreslår at de nye reglene skal gjelde fra og med inntektsåret 2013.

Forslaget gjelder personer bosatt i Norge som eier bolig eller fritidsbolig i EØS-land der skatteavtalen med Norge benytter unntaksmetoden (fordelingsmetoden) for unngåelse av dobbeltbeskatning. Forslaget vil gi disse skattyterne økt mulighet til å fradragsføre gjeld og gjeldsrenter. På den måten blir det skattemessig likebehandling av fradrag for gjeld og gjeldsrenter for bosatte personer som har investert i bolig eller fritidsbolig i henholdsvis Norge og andre EØS-land. Departementet foreslår at de nye reglene skal gjelde fra og med inntektsåret 2013.

I dag begrenses fradraget for gjeld og gjeldsrenter når bosatte eier bolig eller fritidsbolig i EØS-land der skatteavtalen med Norge bygger på fordelingsmetoden. I følge disse skatteavtalene er inntekt fra den utenlandske eiendommen unntatt fra beskatning i Norge. For inntektsåret 2012 var det aktuelt for følgende land innenfor EØS-området; Belgia, Bulgaria, Italia, Malta, Portugal og Tyskland. Personer som er bosatt i Norge og som eier bolig eller fritidsbolig i disse landene har derfor ikke krav på fullt rentefradrag ved ligningen i Norge. Dette gjelder både for inntektsåret 2012, og tidligere inntektsår.

Høringsfristen er 20. juni 2013. Departementet tar sikte på å fremme lovforslaget for Stortinget til høsten.

Saken er tidligere omtalt i nyhetsmelding 23. november 2012. Les nyhetsmeldingen her.

Les høringen her