Historisk arkiv

Finansminister Kristin Halvorsen om Terra Securities ASA

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Kredittilsynets varsel om tilbakekall av Terra Securities ASAs konsesjon omhandler alvorlige brudd på reglene om god forretningsskikk. - Denne saken illustrerer hvor viktig det er med god og uavhengig finansiell rådgivning, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Kredittilsynets varsel om tilbakekall av Terra Securities ASAs konsesjon omhandler alvorlige brudd på reglene om god forretningsskikk. Terra Securities ASA har valgt å begjære oppbud, og har på denne måten tatt konsekvensene av de alvorlige påstandene som fremkommer i Kredittilsynets varsel.

- Dette tar jeg til etterretning. Det vi bør fokusere på nå er å sørge for at avviklingen av Terra Securities ASA skjer på en ryddig og ordentlig måte. Denne saken illustrerer også hvor viktig det er med god og uavhengig finansiell rådgivning, sier finansminister Kristin Halvorsen. 

Tydeligere regelverk

Ny verdipapirhandellov trådte i kraft 1. november 2007.

Den nye loven innebærer en tydeliggjøring av investeringsrådgiverens forpliktelser overfor investorer.

For det første vil investeringsrådgiverene være underlagt konsesjonsplikt etter den nye loven. Dette medfører at rådgiverne og deres virksomhet vil være underlagt tilsyn av Kredittilsynet. For det andre stilles det krav om at investeringsrådgivernes råd skal være "egnet" for den aktuelle kunden. Konkret innebærer dette at rådet om å foreta en transaksjon må være i samsvar med kundens investeringsmål og kunden må vurderes som finansielt i stand til å håndtere risikoen og forstå risikoen. Rådgiveren er forpliktet til

å innhente opplysninger om kunden som setter ham i stand til å vurdere om transaksjonen er egnet for vedkommende. For det tredje innebærer den nye loven strengere krav til rådgivers uavhengighet, bl.a. er det innført klare begrensninger på rådgiverens adgang til å få provisjoner mv. fra andre enn kundene sine.

I tillegg til de nye reglene i verdipapirhandelloven, har Finansdepartementet tatt initiativ til at det innføres en særlig dokumentasjonsplikt for hvilken rådgivning som er gitt til kunden og et forbud mot pågående markedsføring av særlig kompliserte finansielle instrumenter. Kredittilsynet gjennomfører nå en høring om dette, og nye regler vil kunne tre i kraft om kort tid, sier finansministeren.