Historisk arkiv

Nye skatteregler om internprising

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Regjeringen foreslår nye skatteregler om internprising. Forslaget bedrer ligningsmyndighetenes muligheter til å fastsette riktige internpriser ved transaksjoner mellom selskaper innenfor samme konsern.

Regjeringen foreslår nye skatteregler om internprising. Forslaget bedrer ligningsmyndighetenes muligheter til å fastsette riktige internpriser ved transaksjoner mellom selskaper innenfor samme konsern. Det foreslås blant annet særskilt oppgaveplikt for selskaper i interessefellesskap og særskilt dokumentasjonsplikt for selskaper som inngår i store konsern. - Forslaget følger opp Soria Moria-erklæringens punkt om en gjennomgang og skjerpning av regler for internprising i konsern, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Når to selskaper i samme konsern handler med hverandre, kan prisingen bli påvirket av interessefellesskapet. Skattbart overskudd kan da bli kunstig høyt i det ene selskapet og kunstig lavt i det andre selskapet. Dette må motvirkes med skatteregler om akseptabel internprising og med kontroll av at disse regler følges.

Den foreslåtte oppgaveplikten skal sikre at ligningsmyndighetene kan vurdere hvilke selskapers internprisingsforhold som bør undersøkes nærmere. Oppgaven skal leveres samtidig med selvangivelsen og selskapsoppgaven. For å begrense rapporteringsbyrden foreslås at selskaper med samlede interntransaksjoner under 10 millioner kroner unntas fra oppgaveplikten.

Den foreslåtte dokumentasjonsplikten skal danne grunnlag for en vurdering av om priser og vilkår i transaksjoner mellom selskap i samme konsern er i overensstemmelse med det som ville vært fastsatt mellom uavhengige parter. Dokumentasjonsplikten innebærer at selskapet skal utarbeide og oppbevare dokumentasjon for hvordan priser og vilkår er fastsatt. Forslaget om kravene til dokumentasjonens innhold bygger på internasjonalt aksepterte standarder på området.

Dokumentasjonen skal leveres innen 45 dager etter påkrav fra ligningsmyndighetene. Det er bare selskap som inngår i større konsern som foreslås omfattet av dokumentasjonsplikten. For selskaper som inngår i mindre konsern foreslås dokumentasjonsplikt for enkelttransaksjoner med nærstående selskaper som er hjemmehørende i land vi ikke kan kreve skatteopplysninger fra.

Oppgave- og dokumentasjonsplikten vil også gjelde for norsk selskap som har fast driftssted i utlandet og utenlandsk selskap som har fast driftssted i Norge.

Det foreslås at oppgave- og dokumentasjonsplikten skal gjelde både grenseoverskridende konserninterne transaksjoner og konserninterne transaksjoner mellom norske selskaper.

Det legges opp til at det skal fastsettes en utfyllende forskrift og en mer detaljert veiledning i form av retningslinjer til forståelse av reglene før de trer i kraft.

Regjeringen foreslår også at OECDs retningslinjer for skattemessig internprising for flernasjonale foretak gis en mer formalisert status som rettskildefaktor i norsk rett. Dette klargjør hva som er skattemessig akseptabel internprising, ut fra en internasjonal anerkjent standard.