Historisk arkiv

Utredning fra Banklovkommisjonen - skattefavorisert individuell pensjonsordning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Banklovkommisjonen har i dag overlevert utredning med utkast til ny lov om skattefavorisert individuell pensjonsordning.

Finansdepartementet ga 15. mai 2007 Banklovkommisjonen i oppdrag å utrede lovregler om en ny skattefavorisert individuell pensjonsordning. Utredningsoppdraget bygger på avtale mellom de tre regjeringspartiene og Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre av 21. mars 2007 og Stortingsvedtak 23. april 2007 om å innføre en ny slik ordning.

Banklovkommisjonens utkast til lov om skattefavorisert individuell pensjonsordning innebærer at alle personer over 18 år, uavhengig av arbeidstilknytning, kan oppnå fradrag i skattepliktig inntekt ved å inngå individuell pensjonsavtale i form av innskuddspensjonsavtale eller pensjonsforsikringsavtale som skal sikre alderspensjon. Lovutkastet åpner for at pensjonsavtalen også kan omfatte uføre- og etterlatteytelser.

Stortingsflertallet har lagt til grunn at det skal gis et fradrag i alminnelig skattepliktig inntekt for årlige innbetalinger, inkludert kostnader, på inntil 15 000 kroner til den nye individuelle pensjonsordningen.

Banklovkommisjonens frist for å levere utredningen var 28. februar 2008. Når utredningen nå legges frem to måneder tidligere, vil det med en meget kort høringsfrist, være mulig for departementet å legge frem forslag som Stortinget kan behandle i løpet av våren. Utkastet er i dag sendt på høring med frist 31. januar 2008. Departementet tar sikte på å legge frem lovforslag i Stortingets vårsesjon, slik at nye regler vil kunne få virkning for inntektsåret 2008. For ytterligere informasjon, se: NOU 2007:17.

Se også presentasjon av NOU 2007: 17 på Nett-TV