Historisk arkiv

Utvalg skal vurdere brede pensjonsordninger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Et utvalg som skal vurdere brede pensjonsordninger ble oppnevnt i statsråd i dag. Utvalget skal ledes av Jon M. Hippe. Hippe er daglig leder i forskningsstiftelsen FAFO, og har i flere år arbeidet med pensjonsspørsmål i et større norsk forsikringsselskap.

Et utvalg som skal vurdere brede pensjonsordninger ble oppnevnt i statsråd i dag. Utvalget skal ledes av Jon M. Hippe. Hippe er daglig leder i forskningsstiftelsen FAFO, og har i flere år arbeidet med pensjonsspørsmål i et større norsk forsikringsselskap.

Innføringen av lov om obligatorisk tjenestepensjon har gitt et rammeverk som sikrer ansatte i privat sektor en viss tjenestepensjon. Disse ordningene har skattefordeler, og det gis også skattefordeler til de foretak velger å tilby pensjonsordninger i form av foretakspensjon eller innskuddspensjon som er bedre enn de minstesatsene som følger av lov om obligatorisk tjenestepensjon.

- Myndighetene i de fleste land oppmuntrer arbeidsgivere til å opprette tjenestepensjonsordninger for sine ansatte, men virkemidlene og resultatene er ulike. Nå ønsker vi å få kartlagt hvordan tjenestepensjonssystemene i de ulike nordiske land virker sammen med landets folketrygd eller tilsvarende offentlige trygdesystem. Hensikten er blant annet å se hva vi kan lære av måten de har organisert tjenestepensjonssystemet på i de øvrige nordiske land, sier statssekretær Ole Morten Geving.

Utvalget skal vurdere tjenestepensjonssystemene både ut fra arbeidstakernes og bedriftenes ståsted, og det er derfor viktig at både arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonen er med på utredningen.  Utvalget skal blant annet vurdere tiltak i det norske tjenestepensjonssystemet som kan bedre innflytelsen over ordningene fra arbeidslivets parter, gjøre det enklere for arbeidstakere å skifte jobb eller stilling uten å tape pensjon, og tiltak som kan redusere kostnadene i tjenestepensjonssystemet.

Utvalget skal avgi sin innstilling innen 31. mars 2009*.

Utvalget har fått følgende sammensetning basert på forslag fra berørte instanser:

Leder:

  • Daglig leder i Fafo, Jon M. Hippe, Oslo

Ekspertmedlem:

  • Professor, dekanus Alf Erling Risa, Bergen

Medlemmer (oppnevnt etter forslag fra):

  • Fagsjef Anders Kleppe, Oslo (Akademikerne)
  • Seniorrådgiver Ingrid Andresen, Oslo (Arbeids- og inkluderingsdepartementet)
  • Direktør Sissel Rødevand, Oslo (Finansnæringens Hovedorganisasjon, Sparebankforeningen i Norge, Norske Pensjonskassers Forening, Verdipapirfondenes Forening)
  • Rådgiver Else Margrethe Nergård, Oslo (Fornyings- og administrasjonsdepartementet)
  • Sjeføkonom Erik Orskaug, Oslo (Unio)
  • Sjeføkonom Stein Reegård, Bærum (Landsorganisasjonen i Norge)
  • Fagsjef/advokat Mari Gjølstad, Hurum (Norges Bondelag, Norsk Bonde- og småbrukarlag)
  • Spesialrådgiver Torill Lødemel, Oslo (Næringslivets Hovedorganisasjon)
  • Advokat Ørnulf Kastet, Ullensaker (Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund)
  • Seksjonsleder Sissel Monsvold, Oslo (HSH)
  • Avdelingsdirektør Per Øystein Eikrem, Oslo (Finansdepartementet)


Utvalgets mandat følger vedlagt.

Utvalgsleder Jon M. Hippe kan kontaktes på mobiltelefon: 957 57 000

______________________

* Etter ønske fra utvalgsleder Jon M. Hippe fikk utvalget 11. mars 2009 innvilget utsettelse på frist for avlevering av utredningen. Ny frist er satt til 29. mai 2009.

____________

Oppdatert: 24.03.09