Historisk arkiv

Utredning om brede pensjonsordninger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansminister Kristin Halvorsen mottok i dag en utredning om brede pensjonsordninger. Utvalget foreslår blant annet en ny type pensjonsordning som kombinerer elementer fra tradisjonell ytelsespensjon og innskuddspensjon.

Utredningen drøfter sentrale problemstillinger i det private tjenestepensjonssystemet, og er også et bidrag i arbeidet med å tilpasse de private tjenestepensjonene til ny alderspensjon i folketrygden og ny AFP-ordning.

- I tillegg til et mer effektivt tjenestepensjonssystem, kan utvalgets anbefalinger legge grunnlaget for et enklere og mer oversiktlig pensjonsbilde for arbeidstakerne. En forenkling av pensjonssystemet vil gjøre arbeidstakerne bedre i stand til å planlegge kombinasjon av arbeid og pensjon og pensjoneringstidspunkt, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Utvalget ble oppnevnt for å kartlegge private tjenestepensjonsordninger i Norge og i de øvrige nordiske land, og hvordan tjenestepensjonssystemene virker sammen med de offentlige trygdesystemene. Utvalget ble også bedt om å skissere og vurdere ulike alternativer for å organisere et system for tjenestepensjonsordninger som fremmer bedre innflytelse for arbeidslivets parter, økt bruk av kjønns- og aldersnøytrale premier, enklere skifte av stilling uten ulempe for pensjonsopptjeningen og lavere driftskostnader.

Utvalget foreslår blant annet en ny type pensjonsordning som kombinerer elementer fra tradisjonell ytelsespensjon og innskuddspensjon. For å oppnå bredere pensjonsordninger, viser utvalget til at pensjonsprodukter i større grad kan leveres felles på tvers av foretak, og til at pensjonsordningers utforming kan harmoniseres med offentlige ytelser og med hverandre. Utvalget vurderer at bredere pensjonsordninger særlig kan bidra positivt til arbeidstakermobiliteten, og til å presse prisene på pensjonstjenester ned.
 
– Mange av utvalgets forslag kan gjennomføres frivillig av foretakene, innenfor dagens lovverk. De forslag som vil kreve lovendringer, vil vi se nærmere på når vi nå skal sette i gang et omfattende lovarbeid for å tilpasse private tjenestepensjoner til pensjonsreformen, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Daglig leder ved Fafo, Jon M. Hippe, har ledet utvalget, som for øvrig har vært sammensatt med representanter for organisasjonene i arbeidslivet, pensjonsleverandørene, forskning og offentlig forvaltning.

______________________

Se også:
Pressemelding fra utvalget
NOU 2009: 13
Nett-TV fra pressekonferansen
Lysark brukt under presentasjonen