Historisk arkiv

Spørsmål og svar om forlenget overgangsregel for Eksportfinans ASA

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Hvorfor skjerpes regelverket for store engasjementer?

Nye EU-regler om kredittinstitusjoners store engasjementer, som Norge etter EØS-avtalen er forpliktet til å gjennomføre i norsk rett, innebærer skjerpede kapitalkrav for kredittinstitusjoners engasjementer (lån, garantier mv.) med andre institusjoner. Erfaringene fra finanskrisen tilsier at engasjementer med andre kredittinstitusjoner bør behandles på samme måte som engasjementer med andre typer motparter, fordi risikoen prinsipielt sett kan være lik. Virkningen av innstrammingen i regelverket – at kredittinstitusjoner må svare mer kapital for engasjementer med hverandre enn under tidligere regelverk – er tilsiktet fra EUs side. Norske myndigheter har støttet det internasjonale arbeidet for å stille strengere krav til finansinstitusjoners kapital, herunder de nye og strengere reglene om store engasjementer.

Hva er utfordringen for Eksportfinans?

Eksportfinans er en kredittinstitusjon som driver virksomhet og tar risiko på lik linje med andre norske kredittinstitusjoner. Eksportfinans skal etter reglene om kapitaldekning være kapitalisert slik at de kan ta den risikoen de står overfor. Kapitalkrav knyttet til utlån skal reflektere risiko. Norske myndigheter legger generelt vekt på kapitalkrav og på at lik risiko skal reguleres likt uavhengig av institusjon. Eksportfinans skal i tråd med dette reguleres på samme måte som andre norske kredittinstitusjoner. Eksportfinans har imidlertid ikke tilstrekkelig egenkapital til å tilfredsstille de nye, skjerpede soliditetskravene.

Hvorfor er det fastsatt en særskilt overgangsregel for Eksportfinans?

Reglene om kredittinstitusjoners store engasjementer sier bl.a. at samlet engasjement med en motpart som hovedregel ikke kan overstige et beløp tilsvarende 25 pst. av institusjonens ansvarlige kapital. Etter de tidligere reglene var det likevel vektingsregler som innebar at den reelle grensen var 125 pst. for engasjementer med andre kredittinstitusjoner. Etter skjerpingen av regelverket vil grensen på 25 pst av ansvarlig kapital også gjelde for engasjementer med andre kredittinstitusjoner. For Eksportfinans innebærer dette at den øvre grensen for samlet engasjement med en annen kredittinstitusjon reduseres fra om lag 7 mrd. kroner til ca. 1,4 mrd. kroner (hhv. 125 pst. og 25 pst. av Eksportfinans’ ansvarlige kapital på 5,64 mrd. kroner ved utgangen av 2010). Dette skaper utfordringer for Eksportfinans ettersom Eksportfinans’ virksomhet er preget av relativt få og store utlån, hvor garantier fra banker i mange tilfeller overskrider 1,4 mrd. kroner.
Finansdepartementet fastsatte derfor i 2010 en overgangsregel for Eksportfinans, slik at selskapet kan benytte de tidligere reglene om store engasjementer fram til 31. desember 2011.


Kan Eksportfinans få varig unntak fra de nye EU-reglene?

Eksportfinans er en norsk kredittinstitusjon, og er underlagt de samme reglene som andre norske kredittinstitusjoner. Disse reglene bygger i stor grad på EØS-regler som tilsvarer EU-regelverk, bl.a. EUs kapitalkravsdirektiv for kredittinstitusjoner (direktiv 2006/48/EF). Enkelte navngitte kredittinstitusjoner i EU-land er unntatt fra dette direktivets virkeområde. Direktivet er i stor grad en viderføring av tidligere direktiver på bankområdet. Disse unntakene er i hovedsak en videreføring av artikkel 2 i direktiv 77/780/EØF fra 12. desember 1977, også omtalt som ”det første bankdirektivet”.  Ved inngåelsen av EØS-avtalen i 1994 ble det ikke tatt inn unntak for Eksportfinans. Finansdepartementet har etter en vurdering av saken kommet til at EU-retten ikke åpner for at Eksportfinans, slik virksomheten er innrettet i dag, kan få et varig og generelt unntak fra virkeområdet til EUs kapitalkravsdirektiv.

Det er også reist spørsmål om Eksportfinans kommer inn under noen av unntaksbestemmelsene i direktivet. Etter departementets vurdering oppfyller ikke Eksportfinans de nødvendige vilkårene for at disse unntaksbestemmelsene skal komme til anvendelse.


Hvorfor ble ikke Eksportfinans’ utfordringer med de nye EU-reglene oppdaget før?

Et forslag til gjennomføring av endringer i EUs kapitalkravsdirektiv i norsk rett, herunder forslag til endringer i forskrift om store engasjementer, ble sendt på offentlig høring 26. mars 2010. Fristen for merknader til forslaget var 30. juli 2010. Ingen instanser hadde merknader til det aktuelle forslaget i høringsrunden. Eksportfinans meddelte Finansdepartementet 1. desember 2010 at selskapet vil stå overfor store utfordringer dersom forskriftsendringene skulle bli gjennomført i henhold til forslaget i høringsnotatet. Etter dette fastsatte Finansdepartementet som nevnt en overgangsregel 20. desember 2010, og det ble satt i gang et arbeid for å se på mulige langsiktige løsninger.

Formålet med nye EU-regler som krever mer kapital bak store engasjementer med finansinstitusjoner er å styrke finansinstitusjonenes soliditet.  Dette gjelder i utgangspunktet også for Eksportfinans. Det var tilsiktet at alle norske finansinstitusjoner skulle få høyere krav til kapital knyttet til store engasjementer med andre finansinstitusjoner. Det påhviler også Eksportfinans og dets eiere et ansvar for å innrette sin virksomhet i forhold til nytt regelverk.

___________________________

Les også:

Pressemelding: Fortsatt god norsk eksportfinansiering
Brev fra Finansdepartementet: Vedrørende nye regler om store engasjementer