Historisk arkiv

Minnemyntutgivelser til Finansdepartementet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Kongen i statsråd har i dag besluttet at myndighet til å beslutte utgivelser av minnemynter legges til Finansdepartementet.

Norges Bank utgir jubileums- eller minnemynt etter sentralbankloven § 16, og sirkulasjonsmynt med spesielt preg etter sentralbankloven § 13 som er den generelle hjemmelen for utstedelse av mynt. Det tilligger Kongen å beslutte utgivelse av jubileums- eller minnemynt etter sentralbankloven § 16. Denne kompetansen har siden 1994 vært delegert til Norges Bank.

- Etter en helhetsvurdering har jeg kommet til at beslutningene om å utgi jubileums- og minnemynter legges til Finansdepartementet, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

- Det bør framover utgis 1-2 slike mynter per år. Dette er noe hyppigere enn i dag, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

Det legges fortsatt opp til at Norges Bank skal forberede sakene om jubileums- og minnemyntutgivelser. Videre vil Norges Bank, som i dag, håndtere de praktiske forholdene rundt utgivelsene, herunder valg av utformingen og håndtering av markedsføring og salg.

Finansdepartementet vil, som i dag, beslutte om overskudd skal tilfalle allmennyttige formål.