Historisk arkiv

Forbrukeres stilling i tvister med finansforetak styrkes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet foreslår at finansforetak som ikke retter seg etter nemnduttalelser i forbrukernes favør, må dekke forbrukerens sakskostnader ved en eventuell rettssak. Departementet foreslår også at finansforetak kan bli pålagt å slutte seg til en klagenemnd. – Forbrukere skal kunne være trygge på at tvister med finansforetak vil bli løst på en god måte. Forslagene jeg legger fram i dag vil styrke forbrukernes stilling i finansmarkedene, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

Finansklagenemnda gir forbrukere en mulighet til å få løst tvister med finansforetak av en kompetent og uavhengig nemnd, og uten kostnader for forbruker. Departementet foreslår nå nye regler knyttet til behandling av tvister mellom finansforetak og deres kunder.

Departementet foreslår at et finansforetak skal dekke egne og motpartens sakskostnader ved domstolsbehandling i første instans dersom foretaket ikke følger en uttalelse fra en klagenemnd i tvist med en forbrukerkunde. Finansforetaket må etter forslaget også dekke sakskostnadene i høyere rettsinstanser hvis det er finansforetaket som har anket saken videre. Departementet foreslår også at det kan bestemmes i forskrift at et finansforetak skal være tilsluttet en klagenemnd. Forslagene omfatter banker og andre finansinstitusjoner, betalingsforetak, e-pengeforetak, forsikringsselskap, pensjonsforetak, verdipapirforetak og forvaltningsselskap for verdipapirfond.

– Det er viktig at vi har velfungerende ordninger for nemndløsning av tvister på finansområdet, som både forbrukere og næringen har tillit til. Vi bygger videre på muligheten til å få løst tvister mellom forbrukere og finansforetak utenfor domstolsapparatet. Vi tok tidligere i år initiativ til styrking av Finansklagenemnda for å heve integriteten og kompetansen i nemnda, bidra til bedre saksbehandling og gjøre det lettere for forbrukere å melde inn klager. Når vi nå foreslår bestemmelser som kan sørge for at alle aktuelle finansforetak er med i Finansklagenemnda og gjøre det enklere for forbrukere å føre saker de har vunnet i nemnda videre for domstolene, har vi styrket forbrukervernet i finansmarkedene betydelig, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

Departementet legger i dag fram forslag om endringer også i flere andre lover: