Historisk arkiv

Innsats mot skatteparadisene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Statssekretær Geir Axelsen (Ap), Aftenposten

Innsats mot skatteparadisene

Statssekretær Geir Axelsen (Ap), Aftenposten 06.12.05

I et innlegg 20.11 tar Attac til orde for å nedlegge skatteparadisene. Mange kunne ønske at det fantes en slik enkel løsning. Men det som kalles skatteparadis er vanligvis suverene stater som dessverre har valgt løsninger vi er dypt uenige i. Vi må derfor jobbe politisk gjennom internasjonalt samarbeid.

Det er feil at skattereformen oppmuntrer til økt bruk av skatteparadiser eller at politikerne har hodet i sanden i forhold til problemene. Det er ingen deler av reformen som vil gjøre det lettere å unndra skatt ved å benytte skatteparadis. I tråd med Soria Moria-erklæringen, vil Regjeringen videreføre og styrke tiltak mot internasjonal skatteunndragelse.

På linje med bl. a Danmark, oppdaterer vi stadig våre tiltak mot illojal internprising, for å ta ett eksempel. Men multinasjonale selskap er sterke aktører. Det er ikke nok med nasjonale tiltak mot konstruksjoner en har avdekket før. Det lages stadig nye, og da er internasjonalt samarbeid avgjørende. Det viktigste forum her er Skattekomiteen i OECD, der de fleste industriland er med, og hvor nå over 50 ikke-medlemsland deltar.

Norge har vært en pådriver for tiltak mot skatteunndragelse og skatteparadiser. Gjennom vårt formannskap i Skattekomiteens underkomité WP8 som arbeider med tiltak mot skatteunndragelse, bidro vi til at OECD i 1998 vedtok et omfattende program mot skattekonkurranse.

Man identifiserte 41 skatteregimer i OECD-landene som skadelige, alle disse er nå endret eller opphevet. Det ble også laget liste over skatteparadiser. Formålet var å treffe mottiltak dersom disse ikke ville åpne for innsyn og informasjonsutveksling.

31 av de mest sentrale skatteparadiser har åpnet for å gi innsyn, og en er i gang med å etablere rettsgrunnlaget ved å inngå avtaler om informasjonsutveksling. Og på en ”Globalt Forum”-konferanse i Melbourne 14-15.nov. i år, forpliktet over 80 land seg til å fortsette prosessen. Dette er et møysommelig arbeid, og det vil ta tid før vi kan si oss fornøyd. Men jeg tror internasjonalt samarbeid er den eneste farbare vei.