Historisk arkiv

Galt om miljø og bilavgifter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Statssekretær Geir Axelsen (Ap), Dagsavisen

Galt om miljø og bilavgifter

Statssekretær Geir Axelsen (Ap), Dagsavisen 09.12.06

Luftforurensing i storbyene er et alvorlig samfunnsproblem som Regjeringen tar på alvor. Derfor er det synd at det blir kommentert så lettvint som Geir Arne Bore gjør i Dagsavisen 1. desember.

Bores utgangspunkt er at den vedtatte omleggingen av engangsavgiften for å motivere til at det anskaffes kjøretøy med lavere utslipp av klimagassen CO2 er en alvorlig tabbe, fordi de lokale utslippene vil øke. Dette er galt. Det er tvert i mot vanskelig å si noe sikkert om de lokale utslippene til luft blir høyere eller lavere i 2007. Departementet har riktignok beregnet en økning i NOx-utslippene fra nye personbiler på om lag 10 tonn. Imidlertid har Stortinget også vedtatt skjerpelser for varebiler og campingbiler. Med høy dieselandel vil dette isolert sett gi lavere lokale utslipp til luft. Selv med en økning i NOx-utslippene på 10 tonn er dette lite sett i forhold til utslippene fra veitrafikken på om lag 42 tusen tonn.

Vi er selvfølgelig klar over at skadene av lokale utslipp avhenger av hvor utslippene skjer, og at utslippene fra vei skjer i tettbygde strøk. Men det er liten grunn til å tro at avgiftsendringene vil gi merkbare utslag i lokal luftkvalitet. Mesteparten av de lokale utslippene til luft vil komme fra den eksisterende bilparken. Det blir i overkant dramatisk når Bore hevder at snart halvparten av Oslo-bilene er dieselbiler. Tall fra desember i fjor viser at det var drøyt 12 prosent.

Regjeringen tar lokal luftforurensning på alvor. Allerede neste år vil vi derfor følge opp med en miljødifferensiering av årsavgiften. En slik differensiering kan ta utgangspunkt i hvilke avgasskrav (EURO-krav) de ulike kjøretøyene oppfyller. Siden EURO-kravene er blitt skjerpet med årene, vil avgiften i praksis også bli differensiert etter alder.

Av tekniske grunner fikk vi ikke denne omleggingen på plass i år. Hvorfor har Regjeringen da ikke også utsatt tiltakene for å få ned klimagassutslippene fra biltrafikken? Svaret er enkelt; vi er rett og slett for utålmodige i kampen mot den globale klimatrusselen. At Bore bruker det mot oss får vi bare ta til etterretning.