Historisk arkiv

Barnehageløftet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Dagsavisen 10.03.07

I budsjettet for 2007 er det opp til den høyeste utbyggingen av barnehageplasser noen sinne.

”SV bryter samarbeidet med Arbeiderpartiet i 2009 hvis ikke barnehagereformen er fullt innført i løpet av neste stortingsperiode.”

”Tirsdag bekreftet Halvorsen overfor NTB at hun forsvinner ut av politikken i 2009 hvis ikke en rødgrønn regjering får dette på plass.”

Sitatene over er ikke fra de siste dagers debatt, hvor jeg i følge Dagsavisens Irene Halvorsen (5. mars) ror for harde livet – bort fra et løfte jeg ga i valgkampen. Sitatene over er derimot fra den omtalte valgkampen, og de beskriver hva jeg lovet. Det er til forveksling likt det jeg har sagt i det siste.

I valgkampen ga jeg klare løfter om hva SV ville oppnå i regjering. Jeg ga løfte om at barnehageforliket vi tok initiativ til i Stortinget skulle gjennomføres fra regjeringskontorene. Jeg lovet makspris, full dekning og deretter en garanti for barnehageplass. Og jeg sa som sant er, at hvis SV kommer i regjering, men ikke er i stand til å bruke den posisjonen til å gjennomføre en sak, som har vært så viktig for oss så lenge partiet har eksister, ja da har jeg gjort en for dårlig jobb. Da er dere kvitt meg.

Under ”Utspørringen” på TV2 (15.08.2005), hvor løftet ble gitt, var det aldri noe tema om jeg skulle gå av midt i perioden. Det var det imidlertid i intervjuer med flere medier etterpå, hvor jeg slo klart fast at det var uaktuelt. Sitatene innledningsvis er hentet fra NTBs dekning, henholdsvis samme kveld, og dagen etter. Barnehageløftet er ikke noe vi ønsker å ro bort fra – tvert i mot er det noe vi styrer med trygg kurs for.

I budsjettet for 2007 er det opp til den høyeste utbyggingen av barnehageplasser noen sinne. Bevilgningene er økt med 3,2 milliarder kroner. Satsingen legger til rette for 19.300 plasser. Til sammenlikning ble det bygget beskjedne 2100 plasser i 2001. Det sier noe om hvilket taktskifte vi har fått i barnehageutbyggingen. Nå er det en nasjonal dugnad for full barnehagedekning. Svært mange kommuner er allerede i mål, og de aller fleste vil komme i mål. Noen kommuner sliter med å komme helt i mål. Det kan skyldes at de kom litt sent i gang, at det ikke har blitt prioritert høyt nok i årene som har gått, at regulering av tomter ikke er påbegynt tidsnok og at tilgangen til håndverkere er begrenset. Kanskje må jeg tåle juling for det. Enkelte forståsegpåere mener det var dumt av meg å legge hodet på blokka. "Mer drevne regjeringsdeltakere vet at det er dumt å gi garantier”, er det blitt sagt. Mulig det, men mer erfarne regjeringsdeltakere har ikke klart å få til full dekning heller.