Historisk arkiv

Drivstoffavgifter som virkemiddel i klimapolitikken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

- Regjeringen startet arbeidet med å legge om bilavgiftene i en miljøvennlig retning i statsbudsjettet for 2007. CO2-utslipp ble lagt inn som en del av avgiftsgrunnlaget for engangsavgiften. Det førte til at drivstoffgjerrige biler som slipper ut lite CO2 ble rimeligere å kjøpe. Slike biler er også billigere å bruke fordi de har lavere drivstofforbruk, skriver statssekretær Geir Axelsen i Nationen.

Ketil Solvik-Olsen viser i Nationen 2. juni at FrP fortsatt ikke tar klimautfordringene vi står overfor på alvor. Solvik-Olsen hevder Regjeringen bruker klima som skalkesjul når vi i Revidert nasjonalbudsjett foreslår å øke bensin- og dieselavgiften med henholdsvis 5 og 10 øre. Kritikken er urimelig.
 
Det er forståelig at mange blir bekymret over prisøkningene på drivstoff. Store kostnadsøkninger over kort tid kan være utfordrende for privatøkonomien. Men heldigvis har vi i Norge de senere år hatt en inntektsutvikling som gjør at vi står bedre rustet til å betale noe mer for drivstoff enn de fleste andre europeiske land som akkurat nå opplever det samme. Dessuten kan økte drivstoffpriser bidra til lavere utslipp av klimagasser fra transportsektoren som står for store deler av våre klimagassutslipp. I det store bildet kan det ikke være tvil om at kampen mot dramatiske klimaendringer, for å redde isbreene, hindre flomkatastrofer eller å få tilbake normale vintre, må ha høyere prioritet enn å holde drivstoffprisene nede. 
 
I klimaforliket ble regjeringspartiene, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre enige om å øke drivstoffavgiftene. Ikke overraskende står FrP utenfor den brede enigheten mellom de øvrige partiene om tiltak mot klimaendringene. Avgiftsøkningene på bensin og diesel er små og bare en liten del av et omfattende arbeid for å få ned utslippene, men ved å foreslå dette nå understreker vi behovet for at også en stor utslippskilde som veitrafikken må underlegges tiltak for å få ned utslippene. Statistisk sentralbyrå publiserte nylig utslippsregnskapet for Norge, og her fremgår det at utslippene fra veitrafikken har fortsatt å øke. 
 
Regjeringen startet arbeidet med å legge om bilavgiftene i en miljøvennlig retning i statsbudsjettet for 2007. CO2-utslipp ble lagt inn som en del av avgiftsgrunnlaget for engangsavgiften. Det førte til at drivstoffgjerrige biler som slipper ut lite CO2 ble rimeligere å kjøpe. Slike biler er også billigere å bruke fordi de har lavere drivstofforbruk. I en periode med prisøkning på drivstoff lønner det seg å eie slike biler, og det er bra for klimaet at gjennomsnittsutslippene for nye biler har gått markant ned etter Regjeringens avgiftsomlegging.