Historisk arkiv

Skatteparadisene må bekjempes, ikke hylles

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Avisa Nordland

Finanskrisen har blottlagt hvor sårbare hele samfunn blir i et marked uten tilstrekkelig styring og kontroll. I kjølvannet av krisen er det oppstått ny debatt internasjonalt om behovet for politisk styring av markedskreftene, og innsyn i økonomiske maktforhold som eierinteresser og transaksjoner. Derfor har arbeidet med å få innsyn i såkalte skatteparadiser blitt intensivert, skriver Finansminister Kristin Halvorsen i et innlegg.

Finanskrisen har blottlagt hvor sårbare hele samfunn blir i et marked uten tilstrekkelig styring og kontroll. I kjølvannet av krisen er det oppstått ny debatt internasjonalt om behovet for politisk styring av markedskreftene, og innsyn i økonomiske maktforhold som eierinteresser og transaksjoner. Derfor har arbeidet med å få innsyn i såkalte skatteparadiser blitt intensivert. Skatteunndragelser, inntekter fra kriminalitet og svart økonomi gjemmes i bankene i slike land. Det er ganske utrolig at FrP, som vanligvis liker å se på seg selv som et parti for lov og orden, velger å hylle skatteparadisene!

Skattepolitisk talsmann i FrP, Gjermund Hagesæter, ga oss rene ord for pengene i et leserinnlegg, hvor han mente at skatteparadisene bidrar til ”sunn skattekonkurranse” og ”burde hylles”. Jeg er oppriktig bekymret for om det seriøse og langsiktige arbeidet vi har lagt ned sammen med våre nordiske naboer og i OECD vil bli opprettholdt hvis FrP får makt etter neste valg. Vi har undertegnet avtaler om dette med flere land, og vi samarbeider internasjonalt med å legge press på de landene som ikke vil åpne for innsyn gjennom informasjonsutvekslingsavtaler. Norge er et foregangsland internasjonalt og begynner å se resultatene av denne innsatsen i form av større internasjonal oppslutning. Det ville være pinlig om dette ble avblåst av FrP, slik at kriminelle og de som stikker av fra skatteregninga igjen kan slappe av.