Historisk arkiv

Frisvold følger ikke med i timen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Aftenposten

– Onsdag denne uken møtte jeg kommissær Barnier i EU-kommisjonen i Brussel, hvor jeg på nytt la fram Norges synspunkter på endringene i innskuddsgarantidirektivet. Møtet er et av mange møter, brev og samtaler vi har hatt med EU om dette, skriver finansminister Sigbjørn Johnsen.

Finansminister Sigbjørn Johnsen

Onsdag denne uken møtte jeg kommissær Barnier i EU-kommisjonen i Brussel, hvor jeg på nytt la fram Norges synspunkter på endringene i innskuddsgarantidirektivet. Møtet er et av mange møter, brev og samtaler vi har hatt med EU om dette. Påstander fra Europabevegelsen om at Norge ikke har fulgt med i timen i denne saken faller på sin egen urimelighet.

Høsten 2008 foreslo EU-Kommisjonen en kraftig økning av minimumsnivået for innskuddsgaranti til 100.000 euro. En god innskuddsgarantiordning er viktig for finansiell stabilitet, og Norge støttet en slik utvidelse som et minimumskrav. 
Behandlingen av saken i Rådet snudde imidlertid opp ned på Kommisjonens forslag, og gikk inn for totalharmonisering av garantinivået. Dette ville, om Norge skulle fulgt opp, innebære at vår innskuddsgarantidekning ville måtte reduseres fra 2 millioner kroner per innskyter per bank, til om lag 800 000 kroner. Det norske dekningsnivået er svært viktig for å sikre folks trygghet for egne sparepenger, og tilliten til banksystemet i Norge, og det bidrar til å hindre såkalte ”bankrun” ved eventuelle problemer i banksystemet.

Tidligere finansminister Kristin Halvorsen reagerte derfor umiddelbart straks dette forslaget om fullharmonisering ble kjent i november 2008, både med brev og besøk til beslutningstakere i EU, og dette ble startpunktet for en kontinuerlig høy aktivitet fra vår side. Hvis det er en sak norske myndigheter har ligget tett på hele tiden, og fra første stund, så er det denne. Paal Frisvolds påstand i Aftenposten 11. november om at vi ikke har fulgt med i timen er derfor direkte feilaktig.